logo dordogne-vakantie.nl
  st andre

INTRODUCTIE

VAN DE DORDOGNE

La Dordogne, pays de l'homme: wat in het Frans betekent: 'voor de mens' en niet 'van de mens'. Gemáákt voor de mens. Misschien ligt in dit cliché wel de reden waarom zoveel Nederlanders de Dordogne zo waarderen: zij hebben immers het land moeten maken. En niet van God gekregen, zoals die Dordognezen.
Mooi land, met prachtige heuveltjes, glooiend, welvend, met vergezichten over prachtige dalen. En dan het klimaat: weinig wind & veel zon, behaaglijk warm en nooit te koud, niet te droog en soms een heerlijk buitje, heerlijke voedsel en de overdaad van de natuur: 'logisch dat de mens zich in de prehistorie zich hier al vestigde.....' zal menig vakantieganger zich bedenken

Het is niet eenvoudig om in een paar zinnen de Dordogne te omschrijven. De Périgord, zoals de bewoners zelf zeggen, heeft vele gezichten - met het chique stedelijke Perigueux, het wat volksere Bergerac, het kleinstedelijk Sarlat, en la campagne - 'platteland' lijkt als term wat ongelukig gekozen - verschilt per vallei en per rivier.

Ook de seizoenen brengen van alles - de invloeden van zowel de Middelandse zee als de Atlantische oceaan laten zich gelden in het gebied met het klimaat dat getekend wordt wordt door deze twee zeeën.

Het maakt niet uit wanneer u de Dordogne bezoekt, alle seizoenen zijn herkenbaar en ze zijn alle aangenaam: de winter kent lage temperaturen maar door het ontbreken van wind is het vaak mogelijk om met alleen met een trui buiten te lopen. Het voorjaar is vaak een beetje warmer dan in Nederland, de zomer kent volop zon en is warm en de herfst kleurt de bossen die dan vol staan met paddestoelen, de bodem bedekt met eetbare kastanjes.

De Fransen zelf beschouwen de Dordogne als 'la France profonde': het echte Frankrijk - het Frankrijk uit hun jeugd. Het cliché van het flesje wijn al vroeg op tafel, alpinopet op het stokbrood onder de oksel, de gemoedelijkheid van het plattelandsbestaan en natuurlijk uitgebreid tafelen. En ook al zijn cliché's nooit helemaal waar: het komt aardig in de buurt van de Dordogne. Controleer het zelf maar eens door 's ochtends vroeg het dorpscafe te bezoeken of een middagje op een terras door te brengen. Of probeer eens een gesprekje te voeren met een dorpsbewoner. Het maakt uw vakantie wel zo leuk.

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl