logo dordogne-vakantie.nl
B L A N C
Perigueux
Hautefort
Savignac les Eglises
Saint Pierre de Chignac
Vergt
Brantome
Saint Astier
Neuvic
Mussidan
Montpon Ménéstérol
Montagrier
Riberac
Verteillac
Saint Aulaye
Excideuil
montagrier

MONTPON MÉNÉSTÉROL

& OMGEVING:

Menesplet, Saint Martial d’Artenset, Le Pizou, Eygurande et Gardedeuil, Echourgnac, Saint Barthélemy de Bellegarde, Saint Sauveur Lalande

Het westelijk gelegen Montpon Ménestérol is een van de toegangspoorten van de Dordogne. Met z’n 5500 inwoners is het de grootste gemeente en het echt centrum van het kanton.
Ook Montpon Ménestérol ligt in de vallei van de Isle – en biedt u ‘groen toerisme’, samen met de andere gemeentes van het kanton. Naast wandelen, fietsen, paardrijden, vindt u tal van riviertjes en meertjes om te zwemmen, kanoen en te vissen. De dorpjes hebben markten, bars en restaurants – zoals men het hier graag afficheert: viert hier een groene vakantie in authentieke, eenvoudige dorpen. Ook zijn Bordeaux en Saint Emilion niet ver weg, dus kunt u gerust eens een dagje daar gaan wijn proeven

In Montpon Ménesterol zelf vindt u een behoorlijk aantal winkeltjes, een leuk romaans kerkje en, merkwaardig voor deze contreien, kerkorgels. Ze zijn absoluut de moeite van het bekijken waard en de verzameling is een vrucht van de passie van Francis Chapelet, een internationaal concertspeler, afkomstig uit Montpon.
Montpon Menesterol ligt aan de rivier de Isle, en biedt dus het gebruikelijke waterplezier aan een vrij toegankelijk en bewaakt strandje: ‘base de Chandos’.
montpon menesterol

Foret de la Double

Een van de grote trekpleisters van Montpon Ménestérol is het Forêt de la Double: meer dan 50.000 hectare is het nu een harmonieus bos met volop meertjes, een afwisselend bos met meer dan alleen eiken en naaldbomen.

Vroeger was dit anders. Het foret de la Double was een ontoegankelijk woud: veel struikgewas en de dichte begroeiing maakte het bos van de Double lange tijd de schuilplaats van mensen die zich niet met de samenleving wilden bemoeien. Een van de laatste ongerepte wouden van Europa met het en der moeilijk bereikbare en armoedige dorpen. Aan het einde van de 19e eeuw werd het bos toegankelijk gemaakt: er kwamen wegen doorheen, er werd wat gedaan aan bosbouw en her en der werd er wat aan de waterhuishouding gedaan. In deze tijd leid dat tot een mooie en serene omgeving met verschillende boomsoorten, met talloze wandelpaden, meertjes (het grootste meer is het étang de la Jemaye, midden in het bos) waar het goed toeven is.
Le dorpjes in het bos hebben allemaal wel historische monumenten: oude kerkjes, bruggen, herenhuizen en landgoederen, leistenen daken.
foret de la double

Huizen van de Double

Bijzonder zijn ook de huizen van de Double, gemaakt van hout en torchis (kleigrond gemeng met stro). Zoals alle oude woningen liep het verblijf van mens en dier hier naadloos en praktisch muurloos in elkaar over. Er was geen duidelijke scheiding tussen stal en woning, zodat in de winterdag de mensen profiteerden van de warmte van de dieren en de isolatie van het hooi.

MENESPLET

Op de linkeroever van Isle (we kijken stroomafwaarts in Frankrijk) strekt zich Menesplet uit. Hier vindt u een mooie oude molen, een brug van Eiffel en een oude romaanse kerk.In het centrum vindt u nog een ouderwets gemeentehuis.

Het dorpje leeft van de land- en bosbouw. Deze rust trekt de toeristen aan die hun plaat vinden in gites en Chambres d'hôtes. De camping van het dorp is bijzonder geschikt voor gehandicapten.
menesplet

SAINT MARTIAL D'ARTENSET

Dorpje in de vallei van de Isle. Niet veel bijzonders, de klokkentoren dateert uit de 14e eeuw en rust op Romeinse resten.

Wel een levendig dorpje met verschillende activiteiten en wat basisvoorzieningen. Bij de Moulin du Duellas kunt u opstappen op een Gabarre en een boottocht maken over de rivier. Gabarres zijn oude vrachtschepen op de rivieren in zuidwest Frankrijk.

LE PIZOU

Le Pizou is een gemeente tussen rivier en bos. Waterwerken zoals sluizen markeren deze omgeving waarin het bos het water ontmoet. Verder vindt u hier niet echt iets bijzonders. Tja, de kerk… ga er maar eens kijken.

EYGURANDE ET GARDEDEUIL

eygurande et gardedeuil
Een klein charmant dorpje waarvan de grootste aantrekkingskracht de ligging is: in het bos van la Double.

Lekker in de boslucht van pijnbomen, eiken en kastanjes. Maar ook het water is er: Eygurande heeft heel wat meertjes, groot en klein en daartussen stromen de Petite en de Grande Duche….

ECHOURGNAC

echourgnac
Het dorpje Echourgnac ligt midden in het Forêt de la Double. Het noemt zich daarom de hoofdstad van het bos. Er is een camping, een auberge en nog een restaurant.

oeristen kunnen behalve voor de overweldigende natuur in het bos hier ook terecht bij de abdij van Trappe, de boerderij van Parcot (monument historique, site inscrit), de priesterij van Saint Jean Baptiste en het barokke orgel in de dorpskerk.
In de abdij wordt bier gebrouwen en in het dorpje wordt een kaasje vervaardigt, dat de naam draagt van Echourgnac.
echourgnac

SAINT BARTHELEMY DE BELLEGARDE

Op zo’n 10 kilometer van Montpon vinden we St Barthélémy. De entree van het dorp wordt gevormd door prachtige ‘pins parasols’.

Net buiten het dorp begint het bos weer: eiken en naaldbomen – daarnaast zijn hier volop meertjes en de typische huizen van de Double te zien. Het kerkje dateert uit de 19e eeuw.

SAINT SAUVEUR LALANDE

saint sauver lalande

De kleinste gemeente van dit kanton, met een klein kerkje dat geheel gerestaureerd is in 1998. De oorsprong van het kerkje is onbekend, maar dateert van voor de 10e eeuw.

Men verbouwt hier  het land hier. En daar blijft het bij.

 

 

 

 


 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl