logo dordogne-vakantie.nl
B L A N C
Perigueux
Hautefort
Savignac les Eglises
Saint Pierre de Chignac
Vergt
Brantome
Saint Astier
Neuvic
Mussidan
Montpon Ménéstérol
Montagrier
Riberac
Verteillac
Saint Aulaye
Excideuil
mussidan

PERIGUEUX

& OMGEVING:

Chancelade - Marsac sur l’Isle - Coulounieix Chamiers - Chateau l’Eveque - Champcevinel - Trélissac

Perigueux dateert uit Romeinse tijd en biedt sindsdien aan de bezoekers uit iedere vervlogen tijd wel een restant. Het oude stadscentrum wordt gedomineerd door de middeleeuwse straten met her en der heuse stadspaleizen.
Uit Romeinse tijd dateren nog de toren van Vesunna en de villa van Vesunna (Vesonne). De toren is sinds haar oprichting kenmerkend voor de stad. Ooit was de toren het hart van de grote tempel die het centrum van Vesunna vormde. In 1959 leidden opgravingen tot de ontdekking van de resten van een oude villa. Inmiddels beschermt een modern gebouw de resten van de oude villa en kunt u er gerievelijk een blik in de oudheid werpen.

vesonne

In Perigueux kunt u heerlijk rondstruinen door de straatjes en steegjes van de Puy Saint Front, de roemruchte kathedraal van de stad. Ook de rue de Limogeanne moet u even bekijken – vol met prachtige renaissancegebouwen en stadspaleizen: de adel trok zich hier graag terug.
Perigueux is een chique provinciestad, de winkeltjes zijn gericht op de welvarende bewoners van de provincie. Opvallend (of juist niet) ook is de aandacht voor de gastronomie. Overal vindt u winkeltjes die op de gourmands zijn gericht. U bent hier tenslotte in de hoofdstad van de Perigord, beroemd om zijn uitmuntende keuken.

In het middeleeuwse centrum vindt u er iedere dag de marche des fermiers (boerenmarkt), op woensdag en zaterdag zijn deze vergroot tot de “marches des saveurs” (markt van smaak).

straat

Iets meer over de geschiedenis

Het Perigueux dat u bezoekt is ontstaan in 1240 toen twee bourgs samengingen: de cité, het deel van de graven en bisschoppen van Perigueux en de Puy-Saint-Front, de bourg van de burgers, vrij van de adelijk bemoeienis.
Van de Puy Saint front is het meest bewaard gebleven. De kerk werd kathedraal in de 17e 18e eeuw, de straatjes en pleintjes ademen nog steeds de sfeer van weleer. Inmiddels is het hele  stadsgezicht van Perigueux beschermd door de Franse monumentzorg:

Saint Front

perigueux nacht
Niet te missen in Perigueux is de kathedraal van Saint Front. Saint Front was de man die het christendom in de 3e eeuw naar Aquitaine bracht, meer in het bijzonder: naar de Dordogne. Zijn lichamelijke overblijfslen, relieken, liggen sinds 1575 in deze kerk. Van het oorspronkelijke bouwwerk resteert eigenlijk alleen nog de klokkentoren uit de 12e eeuw. De rest is van 1852 tot 1890 ingrijpend gerestaureerd (lees vergroot) – waarbij overigens de geest van het bouwwerk wel bewaard is gebleven. Het ontwerp is geinspireerd op Byznatijnse ideeen over kerkbouw en vindt zijn voorbeeld in de Irenekerk op het terrein van het Topkapi paleis in Istanbul. Wanneer u denkt: hé de kerk lijkt ook wel een beetje op de Sacré Coeur in Parijs?! Dan is dat niet gek. De architect van deze kerk klaarde eerst dit klusje en begon toen aan de Sacré Coeur. U kunt op bepaalde tijden over de daken van de Saint Front wandelen, hetgeen zeer zeker de moeite waard is

Musea

Als de hoofdstad van het departement, kan je niet zonder musea. Perigueux heeft er een aantal, zoals het betaamd:

 • Musee du Perigord
 • Musee militaire, militaire souvenisrs
 • Trompe l'Oeil de Périgueux (gezichtsbedrog)
 • V'esonne, Galloromaans museum rond een opgegraven villa

Evenementen

In een regio waar in het volle toeristenseizoen in de kleinste dorpen evenmentenz ijn, kan de hoofdstad niet achterblijven: hier volgt een overzicht van de herhaaldelijk terugkerende evenementen - daarnaast vionden er nog volop andere activiteiten plaats.

 • Jazzconcerten (macadam jazz) dinsdagavonden in juli en augustus.
 • Bloemenfestijn in mei
 • Nachtmarkten in juli en augustus
 • Orgelfestival in - juli en augustus
 • Mimos, internationaal mimefestival, eind juli begin augustus
 • New Orleans Jazz, begin augustus
 • Barokmuziek, midden augustus
 • Internationale kookboekensalon, November

perigueux plein

CHANCELADE

Chancelade is net even meer dan een buitenwijk van Perigueux. De gemeente herbergt namelijk een indrukwekkende abdij met een mooi park erom en het ligt in een mooie vallei.

Het plaatsje is een goed alternatief voor mensen die van rust houden, maar de grote stad wel in de nabijheid willen hebben. Midden in het dorp vindt u ook nog een 12e eeuws kerkje, een wasplaats en allerlei voorzieningen. De abdij is te bezichtigen. U kunt er slapen in hotels.

chancelade

MARSAC SUR L'ISLE

’t Is altijd lastig, de plaatsjes die tegen de steden aanklonteren. Door de aanwezigheid van de grote stad, is een dergelijk plaatsje vaak vlees nog vis. Zo ook Marsac.

Begrijp me goed, er is niets mis mee – gewoon dit was ooit een dorpje rond een romaans kerkje aan de oevers van een rivier. En de moderne tijd is gekomen. Dus veel nieuwbouw en de dorpskroeg…is een kroeg geworden. En er is een grote supermarkt, de Auchan. En er is een systeembouwhotel, fasthotel. En er is ook een golfterrein. En tennisbanen en een zwembad. Het is er allemaal, en da’s ook errug leuk…

COULOUNIEIX CHAMIERS

Coulounieix Chamiers is al bewoond in de prehistorie, maar het begint pas echt in de eerste eeuw onder de Romeinen: die lieten hier een tweetal termen bouwen, waarvan de kolommen in later tijden getuigden.

Deze worden op hun beurt weer verwerkt in het 12e eeuwse kerkje in het dorpje. In de 18e en 19e eeuw wordt dit dorp het lustoord voor de rijken van Perigueux. Maar daar komt een einde aan wanneer de SNCF hier de werkplaats aan het Dordognese spoor verstigt. Nu is het niet veel meer dan een buitenwijk van Perigueux.

CHATEAU L'EVEQUE

stadszicht perigeuex

In de vallei van de Beauronne vindt u op 10 kilometer ten noordoosten van Périgueux vindt u op de weg naar Brantôme, Château l'Evêque. Ondanks de nabjheid van de grote stad, heeft dit plaatsje zijn eigen karakter behouden.

Het is een uitgestrekt dorp met in het centrum een romaanse kerk (in het gehucht Preyssac) en een epsicopaal (van de bisschop) kasteel, uit het midden van de 14e eeuw> Naar dit kasteel is de gemeente vernoemd, bij de officiële stichting in 1831 door een decreet van Louis Philippe.
Met het noemen van het kerkje en het bisschoppelijk paleis, hebben we de twee bezienswaardigheden van deze gemeente meteen gehad.

CHAMPCEVINEL

Ook Champcevinel is ten prooi gevallen aan de ontwikkelingen van de grote buur en verworden tot forenzenoord. Veel heeft het dorpje niet te bieden, op een mooi groene omgeving na.

U kunt er in een hotel-restaurant slapen. Dat wel. Én het plaatsje heeft een nieuw zwembadcomplex met glijbanen en overdekte baden: gericht op de inwoners van Perigueux, die daarvan lang verstoken waren

Trélissac

Niet meer dan een buitenwijk van Perigueux, rond een centre commercial en een aantal nieuwbouwwoningen.

 

 

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl