logo dordogne-vakantie.nl
B L A N C
Perigueux
Hautefort
Savignac les Eglises
Saint Pierre de Chignac
Vergt
Brantome
Saint Astier
Neuvic
Mussidan
Montpon Ménéstérol
Montagrier
Riberac
Verteillac
Saint Aulaye
Excideuil
riberac

RIBERAC

& OMGEVING:

Villetoureix - Saint Meard de Drône - Cercles - Saint Martin de Riberac - Saint Sulpice de Roumagnac - Siorac de Riberac - Vanxains - Chassaignes - Bersac - Bourg du Bost - Comberanche et Epeluche - Allemans

Omringd door heuvels met bossen, weideland en kleine dorpjes vinden we Riberac, een aangenaam, zij het wat anoniem stadje dat zich graag laat voorstaan op haar markt, die door niemand uit de omgeving wordt gemist, en dat iedere vrijdag weer. En dan zijn er ook nog de markten in het najaar die het beste uit de Dordogne bieden: walnoten, foie gras en truffels.
In Riberac wonen zo’n 5000 mensen en dat betekent dat u voor de meeste voorzieningen hier aan het goede adres bent. Supermarkten, winkels, culturele voorzieningen: u vindt het in Riberac.

De oorspronkelijke stad ontstond rond het kasteel, waarvan tegenwoordig (op de kerk en enkel stallen na) niets meer over is. Riberac hoorde in de middeleeuwen bij (opeenvolgend) de adel van Turenne, Talleyrand and Bergerac.

Door Ribérac stroomt de Dronne. Ooit de basis voor vroege industrialisering van Riberac, inmiddels een plezierrivier: lekker zwemmen, vissen en kanoen. Een beetje meer naar het Noorden en u rolt het foret de la Double in. Rond Ribérac vindt u volop paden geschikt voor wandelen, mountainbiken (VTT) en paardrijden. In Paussac saint Vivien kunt u zich bekwamen in de escalade (berg- en heuvelklimmen) een typisch en leuk Frans fenomeen.
riberac markt

De Notre Dame de Riberac

Het centrum van het culturele leven in Riberac is de Notre Dame, een kerkje uit het jaar 1000 dat ooit tot het kasteel van de plaats behoorde, maar  in de 16e eeuw vermaakt is aan de stad. Niet veel later werd het verwoest in de godsdienstoorlogen tussen de protestanten en de katholieken. Ook tijdens de revolutie had de kerk te lijden, zij diende in die dagen als ammunitiefabriek. Gelukkig heeft een recente restauratie het oude gebouw in ere hersteld. Bij deze kerk vindt u vast wel een routebeschrijving langs meer Romaanse kerkjes in de omgeving. Een leuk idee voor een dagtochtje.

O ja: als u iets tegen Britten hebt, is dit niet de plek om op vakantie te gaan. Daar zijn er hier meer van….

VILLETOUREIX

villetoureix
Villetoureix schurkt tegen Ribérac aan. De gemeente bestaat behalve uit de bourg een aantal kleine gehuchten zoals Pouyade, Mayac en la Dérame.

De bourg ligt op een heuvel boven de Dronne en vergroeit geleidelijk met Riberac. Het plaatsje is al heel lang bewoond, maar het dorpje heeft zich pas echt ontwikkeld in de 17e eeuw, na de bouw van het kasteel van la Rigale.

SAINT MÉARD DE DRÔNE

Saint Méard de Drône is al sinds de Romeinse tijd bewoond, zoals de opgravingen hier hebben aangetoond. Voor die tijd was hier waarschijnlijk een Gallischie nederzeting, maar da’s meer een aanname dan dat er bewijs voor is gevonden.

Vandaag vindt u hier een kleine bourg in een groene omgeving met mooie bossen, een rivier, lekker vissen en zwemmen, beetje wandelen in het elementaire leven.
Het dorpje heeft een restaurant, een bakker en een bar-tabac. Het meest bijzondere bouwwerk staat in het midden: de kerk met mooie fresco’s uit de 15e eeuw.

CERCLES

Slaperig dorpje dat geheel gericht is op Riberac, Het voornaamste gebouw was in de middeleeuwen een ziekenhuis.

Cercles heeft een fikse kerk, die samen met kerkhof behoort het tot het cultureel erfgoed van Frankrijk. Vanuit het dorp kunt u het Forêt de Saint-James verkennen en gaan zwemmen in het dorpsmeer. In de Jardins de Lomodore vindt u maar liefst 47 soorten orchideen uit de Dordogne.

SAINT MARTIN DE RIBERAC

saint martin de riberac
In het zuidwesten van dit kanton vinden we Saint Martin in een open heuvellandschap, een enkele uitloper van het foret de la Double daargelaten. Door het land stromen twee rivieren, de Ribéracois die naar de Dronne stroomt en de Peychay, de grensrivier met Saint Pardoux de Drône en Saint Méard de Drône.

In het dorp staat een 12e eeuws kerkje en op het grondgebied van Saint Martin staan verschillende cluzeaux – zelfs ééntje met een bron onder de hoofdstraat.
In Saint Martin de Riberac ligt ook een ‘petit Lourdes’ – klein Lourdes, jawel een pelgrimsoord. U kunt hier slapen op een Camping a la Ferme. De dorpsheld van dit plaatsje is Guy de Larigaudie, een schrijver, reiziger en hopman der scouts, hij overleed in de begindagen van de 2e wereldoorlog, na een leven waarin hij trachtte in leven en geschrift een voorbeeld te zijn voor de jongeren van Frankrijk…..
saint martin de riberac

SAINT SULPICE DE ROUMAGNAC

Saint Sulpice de Roumagnac
Op 190 meter hoog vinden we de bourg van Saint Sulpice de Roumagnac, uitkijkend over meerdere kleine valleitjes waarin riviertjes stromen.

Het is niet echt een dorp, dit Saint Sulpice – meer een lapje grond – open en met twee (privé)kasteeltjes erop en her en der middeleeuwse cluzeaux

SIORAC DE RIBERAC

siorac de riberac

Klein en charmant dorpje, is dit Siorac de Riberac. Met een twaalfde eeuws Romaans kerkje in een mooi landschap.

Er is een restaurant en epicerie. Het lavoir, de oude wasplaats, is overdreven gerestaureerd en daarmee helaas, niet meer dat wat het had moeten zijn. Eind juli is het groot feest in dit dorp, ieder jaar…

VANXAINS

vanxains

Flink dorp dat voornamelijk leeft van de landbouw. Dankzij haar grootte heeft Vanxains nog een school, een postkantoor, en winkels als bakker, bar-tabac-alimentation.

Niet ver van het dorp vinden we het étang de la Jemaye en wandelpaden door het bos. U kunt hier slapen in gites.
Ooit was Vanxains de zetel van het aartsbisdom van de Double en de kerk dus het hoofdgebouw. Dit betekende dat het oude gebouw een behoorlijk aantal ‘restauraties’ heeft moeten doorstaan. Dat heeft de kerk er niet mooier op gemaakt.

CHASSAIGNES

chassaignes

Een heel klein dorpje waar het gemeentehuis is gevestigd in een oude ijzersmederij, de kerk uit de 12e eeuw stamt en in de 13e eeuw is verhoogd: bovenin werd een soort van versterkte kamer (schatkamer?) aangebracht. Dat was het wel zo’n beetje – dat Chassaignes….

PETIT BARSAC

petit bersac

Een klein dorpje met bakker en een museumpje. Een grote huiskamer biedt u de geschiedenis van Cidene, een gallo-romeinse villa, waarvan men wat resten heeft aangetroffen.

Huis en thermen zijn inmiddels verdwenen, maar wat huisraad en munten zijn bewaard gebleven en worden in dit museum aan u getoond. Het museum is uitsluitend in juli en augustus geopend van 2 tot 6.

BOURG DU BOST

Een dorpje waar niet veel gebeurt, of het moet zijn dat er in 2004 enkele dorpelingen de bloemen zo gepland hebben, dat er in de zomer te lezen valt: Bienvenue. Het twaalfde eeuwse kerkje is oud, dat wel.

COMBERANCHE ET EPELUCHE

Combéranche en Epeluche warden 1820 gemeentelijk samengevoegd. Combéranche was oorspronkelijk een vestiging van ridders in de orde van Malta.

Epeluche was de huishouding en het adellijke landhuis van een burggraaf. Na de Franse revolutie viel dit middeleeuwse gezag weg en kwam er een gemeente voor in de plaats. Men doet hier aan de gemengde landbouw. Als u het dorp uitloopt, kunt u wandelen en vissen.

ALLEMANS

Allemans is een gemeente aan de rand van de Dordogne. De mooi gebleven Romaanse kerk hoort tot het cultureel erfgoed van Frankrijk.

Het hoogste punt van het dorp, de Puy de Beaumont, biedt een mooi uitzicht over de vallei de Dronne. Het dorpje heeft een bar-restaurant-epicerie en een boulangerie.

allemans dordogne

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl