logo dordogne-vakantie.nl
B L A N C
Perigueux
Hautefort
Savignac les Eglises
Saint Pierre de Chignac
Vergt
Brantome
Saint Astier
Neuvic
Mussidan
Montpon Ménéstérol
Montagrier
Riberac
Verteillac
Saint Aulaye
Excideuil
saint astier

SAINT ASTIER

& OMGEVING:

La Chapelle Gonaguet, Mensignac, Leguillac de l’Auche, Anesse et Beaulieu, Razac sur l’Isle, Montrem, Coursac, Saint Leon sur l’Isle, Grignols, Manzac sur Vern, Jaure

Aan de kluizenaar Astier die in de 6e eeuw leefde dankt dit oord zijn naam. Ooit was dit Saint Astier een bedevaartsoord, dat vele pelgrims trok. Er waren erbij, die niet verder trokken en zich vestigden rond het graf. Zo ontstond dit plaatsje.

Saint-Astier biedt u verder nog restanten van feodale ‘mottes’, aarden burchtwallen, kluizenaarsverblijven, kastelen en versterkte kerkjes die bescherming boden aan de burgers in ongewisse tijden.
 
Het omliggende landschap kent overal kleine constructies die aan vervlogen tijden herinneren. Resten van activiteiten die niet meer worden beoefend: watermolens, duiventillen, putten en waterreservoirs, wasplaatsen – een herinnering aan het leven van onze voorvaderen.

In Saint Astier vindt u het château de Puyferrat (uit de 15e eeuw), waarvan de eigenaars een deel ter bezichtiging hebben geopend. De plaatselijke VVV biedt overigens in de zomertijden ‘sorties guidées’ aan, waarin u langs alle bezienswaardigheden van Saint Astier en omgeving trekt.

Op 300 meter van het centrum van het stadje vindt u de camping municipal, verder zijn er chambres d’hotes en een hotelletje: restaurants zijn er natuurlijk overal. Op het marktplein vindt u de vertrekpunten voor wandeling door de stad en omgeving. Het VVV informeert u graag over de evrschillende toertochten die u kunt maken door de omgeving. Vanzelfsprekend is daarbij het zuiden van het kanton interessanter dan het noorwesten: dat grenst aan Perigueux en hoort gewoon tot de buitenwijken (banlieu) van deze stad.

st astier rivier

LA CHAPELLE GONAGUET

st astier omgeving

Klein dorpje op zo’n 10 kilometer van Perigueux, authentiek oud en een echt dorp – zeker, met een 11e eeuws kerkje en een even oude  Prieure de Merlande in het bos verscholen. Dorp en omgeving zijn beslist een aanrader voor iemand die graag in een dorp of op het platteland wil doorbrengen maar niet te ver van de stad wil zitten.

Het landschap hier heuvelachtig en open – typisch de Perigord Blanc. Veel leuke veldjes afgewisseld met her en der een stroookje bos.
Vanuit het dorp zijn verschillende wandelroutes uitgezet – duidelijk herkenbaar met kleurige blokjes aan paal en boom. Het dorp heeft een kruideniertje een belangrijk baken voor een gezond dorpsleven. Voor de grote boodschappen is er natuurlijk Perigueux. Een hobbyist heeft een heel levendige site over het dorp opgezet: http://www.perigord.tm.fr/~lachapellego/index_g1024.html

MENSIGNAC

Mensignac is een dorpje met bakker, een café en een superette (kruidenier waar uzelf wat mag pakken). Verder niet veel over te melden over Mensignac….

LEGUILLAC DE L'AUCHE

leguillac de l auche
Léguillac de l'Auche ligt in de vallei van de Isle tussen Périgueux en Saint Astier. De naam, eindigend op –ac is al aanwijzing dat deze plaats al enige tijd bestaat (de aanduiding ac is een verwijzing naar Gallo-romaanse tijd: een combinatie van familienaam, woonplaats en romeinse villa) en er zijn dan de resten van drie romeinse villa’s aangetroffen in Leguillac. Niet zo verwonderlijk – want Perigueux is niet ver.

Ook in de directe omgeving zijn oude resten gevonden, in het dorpje Girondeau zijn bijvoorbeeld drie sercovagen uit de Merovingische periode gevonden en in Redoute kunt u nog altijd de resten van een motte uit de 10e eeuw vinden. De mooiste oude landgoederen zijn door de tijden heen gemoderniseerd en vindt u nu als château du But, château de la Faye en château de Bel Air in de streek rond Léguillac.

ANESSE ET BEAULIEU

Oude bourg en kent een beschermd dorpsgezicht. Hier is het goede vertoeven, want al in de vroege steentijd woonden hier mensen.

De huidige gemeente is gevormd rond de middeleeuwse kerkjes van Annesse en Beaulieu. De kerk van Annesse is de oudste en dateert (volgens overlevering en geschrift) al uit de 4e eeuw toen Sint Hilaire vanuit Poitou naar de Périgord kwam  om Saint Front te ontmoeten. Ter ere van St Frond bouwde hij hier een eerste kerk in het jaar 360 – op de zelfde plek als u vandaag de dag het huidige kerkje ziet van Anesse.

Andere bezienswaardigheden van Anesse en Beaulieu zijn de heerlijkheid (Manoir) van Belle Isle, het Château de Siorac uit 550, Château de la Roche Beaulieu, het Château de Lalande, de Moulin d'Annesse en verschillende Fonteinen, wasplaatsen, Putten en meer.
U kunt hier wandelen en vissen. Ook het Foret de la Faye is een bezoekje waard en kent een bomentuin of wel een arboretum…

RAZAC SUR L'ISLE

razac sur l isle
Zoals overal in de vallei van de Isle, is ook deze plaats al bewoond in prehistorische tijden. Ook in Razac zijn talloze speerpunten en krabbertjes gevonden.

Vervolgens hebben de Galliers zich hier gevestigd, al vindt u van hen hier niets terug – de rivier en het plaatsje Razac komen weer in de annalen voor als de Normandiers hier hun rooftochten houden. In de honderdjarige oorlog bevindt Razac zich in het front der strijdende parijen en heeft daar flink onder te lijden. In Razac vindt u het gebruikelijke kerkje en kunt u overnachten in chambres d’hotes of op de camping. In de omgeving zijn verschillende wandelroutes uitgezet.
Bezienswaardig is verder het Château d'Antoniac uit de 18e eeuw. Op zaterdag is hier markt De rivier zorgt voor de gebruikelijke waterpret: baden, kanoen, vissen. Er is een camping

MONTREM

Het spijt de gemeente doorsneden te worden door de A89, de spoorlijn, de N89 en de rivier. Montrem vindt zichzelf voor de toeristen minder geschikt en richt zich op industriële en commerciële ontwikkeling.

Maar voor ons blijft het toch een aardig zuidfrans dorpje – er is een camping – toegegeven de snelweg, ligt iets te dichtbij: maar zo druk als de A12 bij Utrecht is deze nu ook weer niet. Het dorp heeft middenstand en een heuse site: http://www.mairie-montrem.fr/

COURSAC

coursac
Ook dit plaatsje kent een kerkje uit de 12e eeuw centraal  in het dorp, dat in een open glooiend landschap ligt. Behalve deze kerk, kent het dorp nog twee kastelen (niet voor publiek toegankelijk).

Het kasteel de la Jarthe dateert uit de 13e eeuw en herbergt vele eeuwen de familie Dupuy de la Jarthe, deze familie verbindt Coursac met Perigueux en levert maar liefst 20 burgemeesters aan de stad Périgueux. Het kasteel van Manou is een later lustoord, dat uit de 16e eeuw dateert en zo’n 3 kilometer buiten het dorp ligt. Buiten het dorp zijn er mooie vergezichten te halen over de Isle, op de coteaux du Naussac en op de oude weg van bordeaux naar Perigueux.

SAINT LEON SUR L'ISLE

saint leon sur l isle
Zoals de naam al vermeld: plaatsje aan de rivier van hier. Niet onaardig, maar daar is het ook mee gezegd.

Er is een bakker en een slager. Behalve de rivier loopt er ook nog een kanaaltje door het landschap. Dat landschap kent mooie vergezichten, bossen en wandelroutes. Verder vindt u her en der ruines van een bijvoorbeeld een oppidum (een romeinse vesting met de naam Le Tuquet), kapel en klooster.

GRIGNOLS

Grignols hoort bij het kasteel van één van de meest roemruchte adellijke families van de Perigord, de familie Taylleyrand Périgord. Een dorp rijk aan historische herinneringen, maar bovenal tegenwoordig een gewoon plattelandsdorp.

We naderen hier de Perigord noir en dus nemen de bossen toe - zij delen het landschap met de velden van de boeren. U kunt zich het haast niet voorstellen maar in de 12e eeuw was dit dorp (toen nog onder gezag van de Taylleyrands) tien keer zo groot (bevolkt) als vandaag de dag. Daar zullen de diverse opstanden die in deze gemeente werden onderdrukt, wel debet aan zijn geweest.
In het centrum van het dorp vindt u de mairie, de kruidenier, de bakker en maar liefst 3 bars restaurants en een hotel. In het gehucht Bruc vindt u nog een oude duiventil. Een levendig dorpje, dat Grignols

MANZAC SUR VERN

Behalve het vermelden van het Hotel restaurant (du lion d’or, jawel!) de garage en de kruidenier is er weinig over Manzac te melden, heel weinig….

JAURE

Ook over dit plaatsje is weinig te melden, veel druivenranken dat wel ….

grignols

 

 

 

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl