logo dordogne-vakantie.nl
B L A N C
Perigueux
Hautefort
Savignac les Eglises
Saint Pierre de Chignac
Vergt
Brantome
Saint Astier
Neuvic
Mussidan
Montpon Ménéstérol
Montagrier
Riberac
Verteillac
Saint Aulaye
Excideuil
savignac les eglises

SAINT PIERRE DE CHIGNAC

& OMGEVING:

Atur - Blis et Born - La Douze - Saint Geyrac - Milhac d'Auberoche - Saint Antoine d'Auberoche - Saint Crépin d'Auberoche - Sainte Marie de Chignac - Saint Laurent sur Manoire - Notre Dame de Sanilhac - Boulazac - Bassilac - Marsaneix - Eyliac

‘t Is niet de meest kleurrijke chef lieu du canton (hoofdplaats van een kanton), deze Sint Pieter van Chignac. Het heet kanton, maar behoort eigenlijk tot de randgemeenten van Perigueux. Het landschap is groen en lichtglooiend en men doet hier voornamelijk aan landbouw en veeteelt langs de weg Bordeaux – Lyon en is gericht op Perigueux en dat maakt dit kanton niet tot het meest spankelende deel van de Dordogne…. De meest aantrekkelijke oorden van dit kanton zijn wellicht la Douze en Marsaneix - maar oordeelt u zelf maar

ATUR

Een plattelandsgemeente die zichzelf afficheert als de deur van Perigueux. Kalmte overheerst. Een slaperig dorp, zou er in andere reisgidsen staan.

Wel een kerk uit de 12e eeuw met de klok van 5 eeuwen later en een Lanterne des morts, één van de drie in de Dordogne: een waakvlam of een gids voor de doden uit de twaalfde eeuw, over het hoe en het waarom voor dergelijk bouwwerken is geen duidelijke verklaring gevonden.

BLIS ET BORN

blis et born
Blis et Born zijn twee gemeentes in een valleilandschap met bomen, groen en vele bronnen: sources overal.

In het dorpje doet men aan houtbewerking en hoedt men ganzen voor de foie gras. U treft her en der woningen aan uit de 16e een 17e eeuw. De standaard hier. U kunt er slapen in een drietal gites

LA DOUZE

la douze
Op de een of andere wijze houden gemeentes er van zich te presenteren als: ‘de toegang tot’ ofwel ‘la porte de…. La Douze vindt zichzelf ‘la porte de Perigord Noir’. Da’s toeristisch wel zo handig: het ligt er niet in, maar schurkt er (graag) tegenaan.

Misschien is het wel de leukste gemeente van dit district. Het dorp ligt in de nabijheid van wat meertjes (étangs de la Prade), was al sinds mensenheugenis bewoond en keek uit op een kasteeltje dat de naam heeft gegeven aan dit dorp.
Voor de variatie nu eens geen romaans kerkje in het dorp, maar een gotisch exemplaar. Leuker is wellicht de dorpshal. Sinds 1565 worden hier regelmatig markten en foires (beurs georganiseerd, en in de 17e eeuw bouwde men daarvoor een dorps-markthal. Nog altijd zijn er ieder jaar 6 beurzen in La Douze.
Leuk in La Douze zijn ook de bronnen, fontaines, waarvan een aantal mooi zijn gerestaureerd. Het dorp kent een bloeiende middenstand: de restaurants voeren de boventoon. U kunt er slapen op de camping of in chambres d’hôtes.

SAINT GEYRAC

ferme

Saint Geyrac is een klein plaatsje rond een oud kerkje – eigenlijk meer een gehucht. De inwoners zijn gericht op Milhac d’Auberoche en Perigueux.

Vlakbij de bourg zijn er bronnen die het dorp van water voorzien. Dat heeft een mooie oud wasplaats opgeleverd en tegenwoordig twee meertjes, waarin u misschien kunt zwemmen. Rondom het dorp vindt u de bossen. U kunt er lekker in wandelen.

MILHAC D'AUBEROCHE

De gemeente Milhac d’Auberoche is een plattelandsgemeente: veeteelt en akkerbouw. In het dorpje vindt u enige winkes en een actief verenigingsleven. Naast wandelen jaagt men hier graag in de bossen.

Een enkeling vermoedt dat het wandelen de opmaat is tot de jacht. Dat seizoen is immers beperkt en door goed rond te kijken, kan men in een beperkt seizoen toch de vrieskist vol schieten. De toeristische attractie van dit dorp is de ganzenhoeve, die al diverse malen het kampioenschap in het maken van foie gras heeft gewonnen. U kunt er zelfs kamperen op de camping a la ferme.

SAINT ANTOINE D'AUBEROCHE

Deze gemeente tussen de Vézère en de Auvézère is gevestigd op de ruines van een châtellenie Het bos beslaat meer dan de helft van de 800 hectare dat het dorp groot is: voor de rest is een groot deel der landerijen bstemd voor de koe van de streek, bovins en voor de ganzen: want een Fransman leert het eten van de foie gras niet zo snel af als een Nederlander.

In de middeleeuwen is de parochie van Saint Antoine afgescheiden van de parochie van Blis et Born – maar de scheiding vond pas echt plaats door de komst van het spoor: de gemeente aan de ene kant en aan de andere kant van de nieuwe scheidslijn. Het dorpje, de oude bourg vond er zijn waterloo terwijl de trein er niet eens stopte. En sinds die tijd is het er hier niet veel beter op geworden.

SAINT CRÉPIN D'AUBEROCHE

Saint Crépin d'Auberoche is gewoon een ander stukje platteland ten oosten van Perigueux. Met het noemen van het stroompje ‘Le Manoire’ hebben we meteen het meest belangrijke onderwerp van deze gemeente gehad. O ja, ’t Is er groen, dat wel.

SAINTE MARIE DE CHIGNAC

Goed, er is een 12e eeuws kerkje, maar vooral veel doorgangswegen: snelweg dichtbij, spoorlijnen. Voor een toerist niet de meest ideale plek

SAINT LAURENT SUR MANOIRE

Saint Laurent sur Manoire ligt in het verlengde van Sainte-Marie-de-Chignac en Saint Pierre de Chignac. En daar is al niet veel over te vertellen….

NOTRE DAME DE SANILHAC

Dit dorpje ligt aan de toekomstige snelweg van Perigueux naar Bordeaux en krijgt zelfs een station de peage. Het is een forenzendorpje in de groei en de mooie omgeving kent meer dan 8 wandelroutes door berg en dal.

Het oude kerkje werd eens gesticht ter ere van de ontdekking van een jonge maagd in een bosje. Verder vindt u in deze gemeente één kasteel en twee die daarvoor doorgaan, maar te boek staan als maison noble: huizen voor de adel. In augustus is het hier feest.

BOULAZAC

Boulazac is tegen Perigeux aangegroeid en lijkt me ook niet de plaats voor een goede vakantie: stad en buitenwijk, station en vliegveld: het zijn niet de ingrediënten voor kalmte en rust in de natuur..

BASSILAC

basillac
Dorp bij het vliegveld van de stad Perigueux. Niet de beste plaats om uw vakantie door te brengen, tenzij u een liefhebber bent van vliegverkeer,.al zijn het geen economische hoogtijdagen voor dit vliegveld: het vliegveld van Bergerac bedient tegenwoordig het vliegverkeer in de Perigord.

MARSANEIX

Marsaineix is een eenvoudig dorpje zonder grote geschiedenis. Het kerkje komt uit 1906.

Gewoon een rustig plattelandsdorp met wat wandelpaden waarover het ook lekker crossfietsen is. In de zomermaanden organiseert het verenigingsleven regelmatig wat leuks in de straten van Marsaneix.

EYLIAC

eyliac
Kerk en kasteel, Dordognese ingredienten die ook hier niet ontbreken. In het heuvellandschap heersen voornamelijk koeien: zowel voor de melk als voor het vlees.

U bent hier in een echte plattelandsgemeente in de bocht van de nieuwe snelweg naar Bordeaux. Er zijn gallo Romaanse resten aangetroffen en het kerje is oud. U kunt er slapen op de boerderij (chambres a la ferme).

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl