logo dordogne-vakantie.nl
B L A N C
Perigueux
Hautefort
Savignac les Eglises
Saint Pierre de Chignac
Vergt
Brantome
Saint Astier
Neuvic
Mussidan
Montpon Ménéstérol
Montagrier
Riberac
Verteillac
Saint Aulaye
Excideuil
savignac les eglises

SAVIGNAC LES EGLISES

& OMGEVING:

Sorges - Négrondes - Ligueux - Cornille - Antonne et Trigonnant - Escoire - Sarliac sur l'Isle - Saint Vincent sur l'Isle - Cubjac - Mayac - Coulaures - Saint Pantaly d'Ans

Savignac is een mooi groen dorpje met een actief dorpsleven. ’s Zomers heeft dat verschillende dorpsfeesten tot gevolg maar ook in het voorjaar (aspergefeest) en in de winter (kerstbal) weten ze gezellige activiteiten.

Het dorp kent de nodige winkeltjes. Net even buiten het dorp, op zo’n 100 meter, stroomt de Isle. In de zomer de plaats voor plezier aan het water. Samen met Sorges profileert Savignac zich als een soort ‘station verte’ in de Perigord Blanc en exploiteert ze het écomusee de la Truffe. Want u bent hier wel in het gebied waarin de meeste truffels van de Perigord worden gevonden. En truffels vragen om bossen, bij voorkeur eikenhout en dat vindt u hier ook: meer dan de helft van dit kanton bestaat uit bos. Het dorp heeft gites en een hotel.

savignac les eglises

SORGES

sorges

Sorges profileert zich als de hoofdstad van de truffel. Het  plaatsje dateert uit de 12e eeuw, met een evenoude kerk, en is een beetje groter dan de hoofdstad van dit kanton.

Sorges herbergt een instituut waar onderzoek wordt gedaan naar het kweken van truffels (tot op heden niet gelukt – wel kan men zorgen voor bevorderende condities) heeft een ‘ecomusee de la truffe’ en vormt met nog zes andere dorpen een collectief in de verdere exploitatie van de truffel. Hebt u een stukje bos in de Dordogne, dan kunt u in Sorges les krijgen in het creëren van de ideale omstandigheden voor het kweken van truffels.

Het gebied rondom Sorges leent zich uitstekend voor fijne boswandelingen (hoe kan het ook anders in een truffelgebied). U kunt er verblijven in chambres d’hotes, hotel, gites , een vakantiedorp. Het dorp heeft een zwembad en u kunt er verschillende sporten beoefenen. Voor toeristen valt hier in de zomer regelmatig wat te beleven: iedere zondag is het markt  en regelmatig een festival of een andere feestelijkheid. Vanzelfsprekend kunt u in de restaurants van deze plaats de lokale specialiteit in alle gerechten verwachten.

NÉGRONDES

Negrondes is één van de truffeldorpjes van Sorges en omstreken. Een dorp dat zelf zegt dat er op het eerste gezicht niets bijzonders is om halt te houden in Négrondes.

Maar als u dat toch doet en uw ogen de rust geeft dan kunt u de ‘fontaine’ van het zwarte water zien, de Nigra Unda – aan deze bron ontleent N’grondes zijn naam. Verder is de deur naar de oude begraafplaats bijzonder: een rest van de kapel uit de 13e eeuw. De toren van Sauzet was ooit de vesting van de croquants in hun opstand tegen de edelen. U ziet in Négrondes nog nog een 11e eeuws kerkje en een herinneringskruis ‘Croix de Rogation’. U kunt er slapen in een hotel, er is een bar – tabac en een slager, voorname zaken die een dorp levendig houden.

LIGUEUX

ligueux
Ligueux is een ander truffeldorpje in de bossen rond Sorges. Behalve een kasteeltje aan de rand van het dorp en een abdij, die niet toegankelijk is, herbergt dit dorpje niets noemenswaardigs.

CORNILLE

Nog een truffeldorp! Deelgenoot van de ‘Communauté de Communes des Villages Truffiers des Portes de Périgueux’, een hele mond vol voor 6 dorpjes in de Dordogne.

Maar ja, wel dorpjes die goed in de gaten hebben dat je een beetje duurzaam met je omgeving moet omgaan. Aan de zuidelijke rand van Cornille begint het paddestoelengebied en dat willen ze graag zo houden daar.  Hele plannen zijn opgesteld om vervuiling en industrie te weren uit Cornille.
Cornille heeft prachtplekken zoals de ruïne van het château de la Luminade, het kasteel van Boreau, het oude huis van la Fayardie en het château de la Forêt. U kunt er ook nog paardrijden in een manege.

ANTONNE ET TRIGONNANT

Ofschoon deze gemeente tot het kanton van Savignac behoort, ligt het zo dichtbij Perigueux én aan de Route Nationale dat de inwoners zich richten op de grote stad. ’t Is inmiddels een forenzendorp.

Op de zondagen is Antonne et Trigonnant populiar bij de inwoners van de hoofdstad: ze gaan er wandelen in het grote bos (forêt domaniale). Het dorpje Antonne kent nog wat historische monumenten, het Château des Bories (te bezichtigen) en het Château de Lanmary. Het dorpje heeft een camping.

cubjac

ESCOIRE

Escoire hoort ook tot de agglomeratie van Perigueux. Hier meandert de rivier de Isle.

De vallei is natuurlijk goed voor de landbouw. En dat doen ze hier dan ook. Vor de boodschappen gaan de inwoners naar Perigueux.

SARLIAC SUR L'ISLE

Sarliac sur l'Isle is ook een truffeldorp. Het ligt in de grote vallei van de Isle, maar dichtbij het heuvellandschap met de bossen die zorgen voor de jaarlijkse truffelmarkt.

Het dorpje heeft een locale middenstand: vlees, brood, kruidenier, supermarkt en restaurant: u kunt het er vinden.

SAINT VINCENT SUR L'ISLE

Recht toe recht aan boerendorp in de vlakke vallei van de Isle. Niets bijzonders.

CUBJAC

Het dorpje Cubjac richt zich duideljik op de toeristen. En die voelen zich hier wel op hun plaats Slapen kunt u in chambres d’hotes of op de camping.

U kunt de kasteeltjes in de buurt bezoeken en lekker wandelen langs en zwemmen in de Auvézère. Paardrijden, tennissen, kanoen – het is allemaal mogelijk in dit charmante dorpje aan de Auvézere dat alle verdere basisvoorzieningen van een dorp kent.

MAYAC

mayac
Mayac ligt aan de oevers van de l'Isle. Mooi tussen Périgueux (25 km), Hautefort (20km)  en Brantôme (30 km). Het dorpje heeft een romaans kerkje waarvandaan u twee wandeltochten kunt ondernemen.

COULAURES

coulaures
Coulaures is een klein dorpje aan de rivier de Isle met een bakker, een kleine kruidenier, een postkantoor en een Bar Tabac.

Op de gemeentegrond vindt u maar liefst drie kastelen: het was hier druk in de middeleeuwen. In Château de la Cousse kunt u overnachten. Château de Glane is privébezit en kunt u alleen van buiten bekijken evenals het Château de la Reille. De omgeving is afwisselend en aantrekkelijk.

SAINT PANTALY D'ANS

Saint Pantaly d'Ans kenmerkt zich door een mooi ouderwetse allée van platanen, u weet wel – die vroeger de weg markeerden – en zodat u weet dat er een brug aankomt.

Over de Auvézère. Hier kunt u even uitrusten en rondkijken: even naar het sluisje en ook de ruines van het kasteel van Marqueyssac niet vergeten.
U kunt vanaf de kerk ook gaan wandelen naar Peylie et Lagrange met prachtige vergezichten, mooie oude huizen en oude bories isolée. In de bossen komt u regelmatig reetjes tegen. In de zomer feest men hier in het vorlaatste weekend van juli.

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl