logo dordogne-vakantie.nl
P O U R P R E
Bergerac
Villefranche du Périgord
Montpazier
Beaumont
Lalinde
Issigéac
Eymet
Sigoulès
La Force
Villamblard
Vélines
Villefranche de Lonchat
Bergerac

BERGERAC

& OMGEVING:

Creysse - Cours de Pile - Saint Nexans - Mouleydier - Saint Sauveur - Saint Germain et Mons - Lamonzie Montastruc - Lembras - Queyssac - Saint Laurent des Vignes

Bergerac, de stad beroemd om zijn Cyrano, de wijn die zijn naam draagt en die andere wijn, Monbazillac.

De naam komt voort uit het occitaans en betekende destijds Zandbank in de rivier (ac is een aanduiding voor water). In de 18e en 19e eeuw was Bergerac een belangrijke Franse binnenhaven, centraal gelegen tussen Bordeaux en het Centraal Massief. De functie van binnenhaven stelde Bergerac ook in staat om haar eigen producten te transporteren. De wijnen van Bergerac, de Pécharmant en de Monbazillac werden zo in heel Europa gedronken. De komst van de spoorwegen betekende het einde van de haven van Bergerac en luidde een tijd van economisch verval in.

bergeracEen deel van het oude Bergerac is gerestaureerd en het is daarom een fijne stad geworden om in te flaneren, gewoon wanneer u genoeg ´landeljks´ hebt gehad. Bekijk eens het plein en het beeld van Cyrano, of de kerk van Saint Jacques, een halterplaats van de pelgrims op de route naar Santiago de Compostella. Op maandag en woensdag is het er markt. Bezienswaardig zijn het museum van tabak en het museum van ´vin, de la batellerie et de la tonnellerie. Deze laatste laat mooi zien hoe de oude binnenhaven vroeger functioneerde en wat een drukke rivier de Dordogne eens was.

bergerac dordogne

In het hoogseizoen is er iedere avond wel wat te beleven in Bergerac: jazz concerten in de openlucht, folklorevoorstellinegn, staatheater, rock en rollconcerten. Verder leent Bergerac zich natuurlijk prima voor allerhande leuke uitstapjes zoals naar de wijnkastelen van Bergerac en Monbazillac, varen op de rivier, een tochtje naar Bordeaux en de wijnstreken aldaar, of verder het departement de Dordogne in.

CREYSSE

creysse

Een beetje stroomopwaarts aan de Dordogne ligt Creysse. Een actieve gemeente als het gaat om het organiseren van evenementen als vide greniers, repas-concerts, brocantes en tentoonstellingen.

De wijn die in de omgeving verbouwd wordt, heet Pecharmant. Vanuit het dorp vertrekt een route de vins door de streek. Verder kunt u hier met een gabare de rivier op en kanotochtjes ondernemen. In het Chateau de Roc worden regelmatig themadagen en festiviteiten georganiseerd. Het is een charmante plaats.

COURS DE PILE

Cours de Pile is een charmant dorpje op een plek dat in lengte der dagen al bewoond wordt. Het menigmaal verbouwde kerkje staat op een plek waar al sinds 1365 een kerk stond.

Aan de rivier vindt u nog het kasteeltje van Cours de Pile (niet toegankelijk voor publiek). Op de vlakte (plaine) van Copurs de Pile leeft men voornamelijk van de landbouw (tabac, en graan). Boodschappen doen ze hier in Creysse en Bergerac

SAINT NEXANS

Een dorp waar gewerkt in de wijn. Ze hebben er wel een eenvoudig 12e eeuws kerkje. En vijf keer per jaar is het bal. Maar dat dan wel buiten de toeristentijd – niet veel kans dat u daar aan kunt meedoen

MOULEYDIER

mouleydierEen charmant dorpje 10 kilometer ten oosten van Bergerac aan de rivier. Tegen de rivierwand aanplakt ligt het dorp aan een route die dateert uit Romeinse tijden. Overigens stond dit dorp in 1944 nog volledig in brand: een represaillemaatregel van de Duitsers tegen het verzet.

Het aanzien waard zijn de oude sluizen van Tuilières, waarin het koelwater van de energiecentrale in de rivier stroomt. Het is een wat ouder complex sat zich uitstrekt ocver 300 meter met een verval van 28 meter. Interessant ook is de aanwezigheid van een vistrap. Vis kan zo verder de rivier opzwemmen en komt niet in de energiecentrale terecht.
In het gemeentehuis vindt u drie wandelroutes beschreven. De gemeente beschikt over een campingterrein (1 ster). Op donderdag is er markt. U vindt er tal van winkels.

SAINT SAUVEUR

saint sauveur

Plattelandsgemeente op zo’n 10 kilometer van Bergerac. Er is een 18e eeuws landhuis dat nu in gebruik is als paardenboerderij. Vanaf deze boerderij kunt u lange tochten door de omgeving maken.

U kunt hier ook verblijven: er zijn kamers en er is een restaurant, er zijn arrangementen – al is de Bourdil Blanc voornamelijk gericht op Engelstalige bezoekers

SAINT GERMAIN ET MONS

Een echt plattelandsdorpje in de vallei van de Dordogne. Men leeft hier van de landbouw (tabak en mais) en veeteelt (konijnen, varkens). Vanzelfsprekend zijn er gites te huur. Een aardige gemeente bij een brug over de rivier: kijk zelf maar  http://www.saint-germain-et-mons.com/album.html

LAMONZIE MONTASTRUC

lamonzie montastruc

Dit dorp vindt zijn oorsprong in een klooster, al is daar niets meer vanover. Evenwel is het een pittoresk dorpje geworden in een beboste omgeving.

In de directe omgeving staat het kasteel uit de 14e eeuw – in privebezit en alleen van buiten te bekijken
Ook de kerk is een aanblik van waard. Deze dateert uit de 12e eeuw  en heeft enigszins geleden onder de diverse restauraties, niet altijd even gelukkig. Het dorp kent een grote camping met 4 sterren

LEMBRAS

lembras

Ooit een dorpje ver van Bergerac, nu een forenzendorp van Bergerac met als voornaamste eigen activiteit: wijnproductie. Ooit stond hier een fort van de ridders van St Jan van Jeruzalem, maar daarvan is getuigt alleen nog de toren. Er zijn hotels, gites en chambres d’hotes.

QUEYSSAC

queyssac

In Qeyssac staat een leuk kerkje uit de 11e eeuw en stromen twee riviertjes, waarnaast en langs u goed kunt wandelen. Bijzonder om te zien is de oude graanschuur van het dorp uit de vijftiende eeuw, tegenover de kerk.

Het dorpje ligt in een beboste vallei en de huizen zijn er van alle tijden, maar wel op zijn perigordijns. Ook hier kunt u chambres d’hotes vinden.

SAINT LAURENT DES VIGNES

Klein rustig dorp in de wijngaarden van Bergerac. Niet veel bijzonders, maar er is genoeg in de nabijheid....

laurent des vignes

 


 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl