logo dordogne-vakantie.nl
S L A P E N
Campings
Noir
Pourpe
Blanc
Vert
Hotels
Noir
Pourpre
Blanc
Vert
Vakantiehuizen & gites
Chambres d´hotes
Auberges
 
dordogne

VAKANTIEHUIZEN

& GITES IN DE DORDOGNE

Een gîte of gîte rural is een Frans vakantiehuisje, meestal op het terrein van een andere woning, waar de eigenaar van de gîte huist. Behalve gîtes zijn er in de Dordogne volop vakantiehuizen te huur van Nederlanders en Engelsen. Sinds jaar en dag is de strek geliefd bij deze groep vakantiegangers en menigeen heeft zich daarom hier een huis aangeschaft. Vakantiehuizen onderscheiden zich van gîtes doordat ze op zichzelf staan, het is een huis met een lap grond erom heen. Een gîte is een veelal een tweede huisje op het terrein van de bewoner van dat terrein.

In Frankrijk worden gîtes voor het overgrote deel gewaardeerd door de Fédération Nationale des Gîtes, die toezicht houdt op de kwaliteit van deze huisjes. Organisaties die daaraan nog wat extra’s willen toevoegen – en hun leden zich zo willen laten onderscheiden van de overige huisjes zijn onder andere Accueil Paysan, Clévacances en gîtes de France

Een gîte hoeft niet altijd apart te staan van het woonhuis. Soms is het ook een vleugel van een groot huis. Nogal wat gîtes zijn  opgeknapte voorouderlijke stulpjes: de eigenaren wonden in de stad en konden geen afscheid nemen van hun ouderlijk huis. Gîtes en chambres d’hotes worden als begrip nogal eens door elkaar gehaald. In een gîte kunt u voor u zelf zorgen, er is een kookgelegenheid. In een chambre d’hote niet: daar logeert u bij de gastheer en krijgt u een ontbijt geserveerd.

Gîtes de France

Deze organisatie werd net na de 2e wereldoorlog opgericht in de Basses Alpes en is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de meest vooraanstaande organisatie die de onder andere gîtes en chambres controleert en waardeert. Naast de chambres d’hotes worden andere verblijfplaatsen ook kwalitatief beoordeeld.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt naar de volgende verblijfplaatsen

  • Gîtes ruraux, huizen of appartementen die verhuurt worden per week – deze worden gewaardeerd met 1 tot vijf graanstengels. De gîtes moeten tenminste een buitenplaats hebben als onderdeel van de locatie. Met het stijgen van het aantal stengels, neemt het comfort toe: meer apparaten in de keuken, grotere tuin etc.
  • Chambre d'hôtes, kamers bij iemand thuis – verhuurd per nacht met ontbijt, gewaardeerd met 1 stengel voor een eenvoudige kamer tot 4 stengels – bij 2 stengels hebt u al een eigen badkamer en bij 4 is het groot en luxe op een aparte plaats.
  • Gîtes d'étape et de séjour – kleine huisjes met wat slaapkamers , een keuken en een (soms gedeelde) woonkamer, wel allemaal met een behoorlijke buitenruimte. Gewaardeerd met 1 stengel tot maximaal 3 stengels.
  • Gîtes d'enfants, special voor kinderen van 4 tot 15 jaar bij families die aangegeven hebben hier speciaal open voor te staan. Voor de kinderen zijn er in de directe nabijheid een aantal activiteiten te ondernemen (veelal op het terrein van de eigenaar). Hier geldt hetzelfde waarderingssysteem als bij de andere gîtes
  • Campings en de daar op staande chalets:  een camping nature heeft minder staanplaatsen en meer ruimte per staanplaats, houdt het midden tusen een camping a la ferme en een traditionele camping. Deze laatste, Camping Tradition, wordt gewaardeerd met 1 tot 4 sterren.

Clévacances

Clévacances is een kwaliteitslabel voor chambres d’hotes, gîtes en vakantiehuizen in het westen van Frankrijk. De kwaliteitsduiding gaat hier van één sleutel tot vijf sleutels. In de Deze laatste wordt zeer zelden uitgereikt. Bij één sleutel moet u denken aan een eenvoudige kamer, waarbij het sanitair gedeeld wordt met maximaal één andere kamer. Bij twee beschikt u over een eigen badkamer en toilet, bij drie bevindt de laatste zich grenzend aan uw kamer, etc.

Acceuil Paysan

Dit kwaliteitslabel garandeert dat u logeert op een boerderij waar de eigenaar zich primair bezich houdt met de landbouw en het verhuur van een toeristische ruimte bijzaak is. Als er maaltijden worden aangeboden, bestaan die uit streekproducten en –gerechten. U  hoeft niet persé in de boerderij ondergebracht te worden, dat kan ook in een gîte op het terrein van de boer – die open staat voor uw bezoek. Kinderen mogen er naar de schaapjes kijken…

Gîtes de charme

Heel populair onder de Fransen zelf zijn de ‘gîtes de charme’ – de luxe variant van een gîte, die het midden houdt tussen een chambre d’hote en een gîte. Luxe verblijven op bijzondere locaties (kasteel, tuin met mooi vergezicht etc. De prijzen zijn er ook naar. Een nachtje in een dergelijke locatie kost u al gauw meer dan 120 euro 

 

Ruim 100 vakantiewoningen bij

ADVERTENTIE

 

COMFORTABELE BUNGALOW

C A R L U X

Comfortabele vakantiebungalow tussen Carlux en Souillac op unieke lokatie op 8 ha eigen terrein in de natuur met een schitterend uitzicht over het dal en de rivier de Dordogne tot 30 km ver.
U kunt genieten van rust en natuur, van een rijke flora en fauna, van een rijke cultuur vanaf de prehistorie of van activiteiten als wandelen, fietsen, kanoen, zwemmen, golfen. In huis is een bibliotheek, een topkaart met randonnees en een foldermap met info over de vele bezienswaardigheden in de streek beschikbaar. Alle voorzieningen vindt men op 10 minuten afstand in o.a. Souillac. Ter plaatse kan men een beroep doen op onze contactpersoon, die wekelijks het linnengoed komt verschonen. Bezoek voor meer info, vele foto's en contactformulier onze website.

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl