logo dordogne-vakantie.nl
  waterplezier op de dordogne

WATERPLEZIER

IN DE DORDOGNE

Overal in de Dordogne stroomt water. Heuveltjes en bronnen doen het water in de juiste snelheid stromen: u kunt er heerlijk mee spelen! Stroomt het op sommige plaatsen te hard - een kilometer verderop stroomt het dan weer op de juiste snelheid. Op deze pagina vindt u een overzicht van de beste plekken om te zwemmen, te vissen en te varen.

Kayak & kano

Langs de wat grotere rivieren zoals de Dordogne, de Vezere, de Isle vindt u een ruim aanbod van kano- en kajakverhuurbedrijfjes: meestal net even buiten de dorpsgrenzen. De deal is heel eenvoudig: u komt, betaalt en men brengt u met kano en tonnetje voor de spullen die niet nat mogen worden een paar kilometer strromopwaarts. Een paar uur later stapt u weer uit de kano, levert de spullen in en u hebt een mooie dag gehad. Hoe lang u over de tocht doet, moet u zelf weten – dus onderweg uitstappen en picknicken is geen probleem: men rekent de afstand, nooit de tijd.
Een enkel bedrijf heeft ook meerdaagse trajecten in de aanbieding: men brengt u dan een heel stuk verder stroomopwaarts en geeft u, behalve de boot, ook kampeerspullen mee.

rivier vezere

Zwemmen in rivieren

Naast kajakken en kanoën kunt u overal in de rivieren zwemmen: ontdek zelf op uw tochten door de omgeving een leuk strandje en ga er eens baden. Wel eerst goed de stroming bekijken, want er zijn stukken bij waar u niet terug kan zwemmen naar de plaats waarvan u vertrok.

Behalve de grote rivieren kent de Dordogne tal van kleine beekjes en nog kleinere stroompjes: ideaal voor gezinnen met peuters en kleuters: zij kunnen met water en stenen in de weer en de ouders hoeven niet bang te zijn voor verdrinking. Loopt u tegen zo’n stroompje aan, volg deze dan eens wat meters – u vindt vast een geschikte plek.

Meertjes, vennen & plans d’eaux

Naast de rivieren vindt u in het noorden van de Dordogne vindt u in de bossen tal van natuurlijke vennen en meertjes waarin u ook heerlijk kunt zwemmen. In de overige delen van de Dordogne zijn er sinds een aantal jaren ‘plan d’eau’. In stukken vallei, waar een rivier doorstroomt, zijn dijken aangebracht en zo zijn er watervoorraden ontstaan: goed voor de landbouw in droge tijden, maar ook fijn voor het toerisme. Er zijn strandjes bij aangelegd en speelweides – in andere gevallen waterglijbanen en andere waterplezier.  Ook verhuurt men er waterfietsen of zijn er delen afgezet voor de sportvissers. Vaak moet er een klein bedrag worden neergeteld voor een dag zoetwaterstrand, maar daar krijgt u dan wel gecontroleerd schoon water voor terug en afhankelijk van de prijs, een aantal pleziertoestellen.
Hieronder volgt een opsomming van een flink aantal plans d’eaux, aangvuld met moderne zwemparadijzen – want ook dat soort plezier is niet aan de Dordogne voorbijgegaan.

La  Base  de  Loisirs  de  R O U F F I A C
http://www.tourisme-lanouaille-perigord.com/rouffiac.htm

LES ETANGS DU BOS
http://www.le-bos.com/

PLAN D'EAU DU ROC PERCE
Plage surveillée
Le Roc Percé
24250 – GROLEJAC

PLAN D'EAU DE TAMNIES
Plage surveillée
etang de tamnies
24620 – TAMNIES

BERGERAC
Lac de Pombonne

LANQUAIS
Lac de Lanquais

VERGT
Lac de Neufont
www.camping-neufont.com

VILLEFRANCHE DE LONCHAT
Lac de Gurson

LE BUISSON DE CADOUIN
Plage du Pont de Vicq

BERGERAC
Aqua Park Junior’Land

TREMOLAT
Base Nautique – Aquafun

 

Rivieren (zwemmen & kano)

L'Arège (Trémolat), la Couze, le Caudeau(Bergerac), le Dropt (Eymet), la Banège (Issigeac), le Canal de Lalinde, la Vézère (Limeuil), la Louyre (Sainte-Alvère), la Gardonette (Sigoulès).

Meren, plan d’eau

Plan d’eau du Chabrol (Cadouin), Lac de l’Escourroux (Eymet), Lac de la Nette, les Valences (Issigeac), Le Ligal à Lanquais, Etang de Lamothe-Montravel, Les Etangs de Sigoniac, Lac de Gurson, Plan d'eau de Trémolat, Le Port de Bassac (Villamblard).

SPORTVISSEN

Vissen kunt u bijna nergens meer ter wereld zonder vergunning. Ook in de Dordogne niet. Bij de meeste VVV’s kunt u een vakantievergunning voor een klein bedrag kopen. Hieronder vindt u een opsomming van visrijke wateren

VISRIVIEREN

Voor vissers zijn de rivieren ingedeeld in twee categorieën door de vereniging van sportvissers in de Dordogne. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste rivieren.

Eerste categorie tot aan Pont Laveyrat, daarna vanaf de brug van Guimalet tot aan de barrage van Savignac-Lédrier, tweede catégorie. Mooie rivier met prachtig verval in een schitterende omgeving

Eerste categorie tot aan de brug van Villejalet  in de gemeente St Martin le Pin. In deze rivier zit veel vis, komt ook door de meertjes die verbonden zijn met deze rivier

Over het hele traject (53 kilometer) is dit een visrivier van de eerste categorie

Tweede categorie over de volledige lengte (178 kilometer) in het departement.

Eerste categorie rond de bruggen van de D939 tot aan Brantôme. Daarna tweede categorie. Mooi rivier met een gevarieerd aantal vissoorten.

Over de 25 kilometer van deze rivier: tweede categorie

Eerste categorie in de omgeving van de brug van Juge (gemeente Nantheuil), overig traject tweede categorie. Behalve de forel en zalm zijn de karpers goed vertegenwoordigd.

Tweede categorie visrivier in het hele departement: da’s 78 kilometer lang.

VISVIJVERS & MEREN

Hieronder vindt u diverse meertjes en visvijvers. Daar waar u Pisciculture leest, betreft het een kweekvijver (meer of merengebied) van veelal forel en/of zalm. Een deel van het terrein is dan geschikt gemaakt voor sportvissers.

Etang de Rouffiac
ROUFFIAC

Etang de St Saud
ST SAUD LACOUSSIERE
 
Lac de retenue de Miallet
MIALLET

Pisciculture de St Pierre de Frugie
Le Breuilh
ST PIERRE DE FRUGIE

Etang de la Barde
LA COQUILLE
 
Etangs Mouche de la Fede
Dichtbij LA COQUILLE
 
Etang de Champs Romain
CHAMPS ROMAIN
 
Etang de St Estephe
NONTRON
 
Etang de Jumilhac Le Grand
JUMILHAC

Etang de Gout Rossignol
Tussen Mareuil sur Belle en Verteillac
 
Pisciculture de Fon Pépy
ST JEAN DE COLE

Etang de Born
Tussen EXCIDEUIL et HAUTEFORT
 
Etang du Grand Pognat
CORNILLE
 
Etang du Coucou
HAUTEFORT

Etang de Lamoura
BOULAZAC

Etang de la Jemaye
LA JEMAYE

Pisciculture du mouling de la grande Veysierre
Het parcours de peche a la truite
LA VEYSSIERE
NEUVIC SUR L'ISLE

Pisciculture de la Daudie
ST LAURENT SUR MANOIRE / NIVERSAC

Etang de Sauge
SAINT PIERRE DE CHIGNAC  

Etang de Fossemagne
FOSSEMAGNE  

Etang de Thenon
THENON

Etangs de la Prade
LA DOUZE

Pisciculture Truite de la Beauronne
Moulin du petit Boissonnie
DOUZILLAC

Etang de Lescourroux
Dichtbij EYMET

Etang de la Nette
ISSIGEAC

Pisciculture de la source Farguette
LARZAC  

Pisciculture de Carsac Aillac
Moulin papier
CARSAC AILLAC  

Etang Communal de Groléjac
GROLEJAC

Etang de la Ganne
Ten zuiden van LALINDE
 
Pisciculture le Moulin de Monbrun
BAYAC

Gravière de St Antoine de Breuilh
ST ANTOINE DE BREUILH
 
Pisciculture de Pombonne
Pombonne
Dichtbij BERGERAC

Etang du Bos
St Chamassy - Le Bos
Dichtbij LE BUGUE

Pisciculture
Cros Noir Sireuil
LES EYZIES DE TAYAC

Etang de Peyrenegre
Dichtbij SARLAT

Etang de Fongran
THONAC

Lac de Neuf Font
Saint Amand de Vergt
Dichtbij VERGT

Pisciculture le Moulin de St Pierre
Fouleix
Dichtbij VERGT
 
Etangs de la grande Prade
COLY dichtbij CONDAT

 

 


 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl