logo dordogne-vakantie.nl
N O I R
Sarlat
Domme
Belves
le Buisson de Cadouin
Sainte Alvère
Le Bugue
Montignac
Thenon
Terrasson
Salignac-Evignes
Saint Cyprien
Carlux
saint cyprien vallei van de dordogne

SAINT CYPRIEN

& OMGEVING:

Les Eyzies de Tayac Sireuil - Tursac - Meyrals - Castels - Bezenac - Saint Vincent de Cosse - Allas les Mines - Marnac - Barbiguieres - Coux et Bigaroque - Audrix - Saint Chamassy

De zondagsmarkt van St Cyprien is er een zoals de markten vroeger geweest moeten zijn. Behalve een plaats om de inkopen te doen, vooral ook een plaats om elkaar weer te ontmoeten.

Vooral buiten het hoogseizoen is dit duidelijk waarneembaar. In het hoogseizoen is het soms zo druk dat 'ontmoeten' soms moeilijk word. Terras vol en op straat duwt de massa.
Maar ook de expats van de Dordogne, gepensioneerde Nederlanders en Britten, hebben van St Cyprien op zondagmorgen hun ontmoetingsplaats gemaakt. En geef ze eens ongelijk. Het is er gemoedelijk, boeren verkopen hun spullen er zijn plantjes te koop voor in de tuin - niks mis mee.

st cyprien

Verder gebeurt er niet veel in St Cyprien. Het suft een beetje tegen de rotswand aan, die de rand vormt van het de vallei van de Dordogne.
Zelf omschrijft de gemeente zich als entrée van de vallei van kastelen. En da's waar Beynac, Milandes, Castelnaud, Fayrac en nog veel meer liggen op een steenworp van St Cyprien. St Cyprien is geliefd bij de fietsers die hiervandaan zo door de vallei van de Dordogne kunnen gaan toeren. De moeilijkheidsgraad van het parcours kan op allerlei niveaus zelf worden vastgesteld.

In de zomer worden er voor de toeristen van allerlei activiteiten georganiseerd tussen de Augustijner abbij, de oude klokktoren en kerk van het middeleeuwse centrum. Een beetje verderop, in de rivier de Dordogne kunt u zwemmen en kanoën.

s cyprien

Saint Cyprien is een prima uitvalsbasis voor tochten door de vallei van de Dordogne, er is 's avonds leven op straat en in de café's. U kunt er overnachten in een drietal hotels en op één camping.

LES EYZIES DE TAYAC - SIREUIL

les eyziesEn het zijn er ècht drie. Drie plaatsen, één gemeente, dat wel. Les Eyzies, hoofdstad van de prehistorie, zoals de gemeente zich zelf graag afficheert, maar een stad? Niet echt - een dorpje langs de rivier met veel prehistorische schatten - dat wel.

collineIn de zomer is het druk in Les Eyzies. De talloze cultuurhistorische attracties trekken vanzelfsprekend veel toeristen aan. Voeg daaraan toe de schitterende ligging aan één van Frankrijks mooiste rivieren-daar-op-z'n mooist, en het is allemaal te begrijpen.

Neemt niet weg, dat het er aangenaam vertoeven is. De toeristen zijn rustige genieters, aan de rivier liggen restaurants, campings, speelplekken en vertrekpunten van kanotochten. Er zijn tal van winkeltjes en eetgelegenheden

Les Eyzies is ook gewoonweg mooi. De stijle, overhangende rotsen hebben door de millenia heen de mens een schuilplaats geboden. Hoog in de rotsen en er tegen aan gebouwd, troont een middeleeuws kasteel (tegenwoordig het nationale museum van de prehistorie) daaronder bevinden zich tal van leuke perceeltjes met rotswoningen, grotten, eikenbossen, jeneverstruiken.

In het verlengde van Les Eyzies vinden we Tayac. Een dorp dat vroegre groter was dan Les Eyzies, maar de tijden zijn veranderd. Tayac biedt de toerist van vandaah nog een prachtige vestingskerk, een Romaanse 'Eglise fortifiée', die de middeleeuwse bewoner bescherming bood tegen het gevaar van buiten.

Tot dezelfde gemeente als Eyzies behoort het leeggelopen Sireuil, een paar kilometer richting Sarlat. Een paar jaar geleden nog een zelfstandig dorp, nu gevoegd bij Les Eyzies. Hier is eens de "Venus van Sireuil", niet vreemd als je bedenkt dat Laussel (het beroemdste venusbeeldje uit Frankrijk - kijk maar in het rek met de anzichtkaarten) en de Cap Blanc op een steenworp liggen

eyzies
(dorpsgezicht sireuil)

Sireuil, prachtig gelegen bovenop de heuvel, herbergt een Romaanse kerk in een melacholiek dorpsgezicht. Het brengt u het idee van hoe een plattelandsdorpje vroeger was. Pas op: de weg naar Sireuil is stijl. Eénmaal boven biedt een wandeling prachtige vergezichten. Ook Sireuil behoort tot de categorie rustige dorpen in de nabijheid van toeristische attracties.

Zien doen en slapen

Teveel bijzonderheden om in één dag af te handelen. Leest u maar even mee: het Musée National de la Préhistoire en Musée de la Spéléologie, museum over de kunst van het klimmen en ontdekken van rotswanden en grotten, langs de Vézère op weg naar Perigeux en dan de Prehistorische grotten & abris: Font de Gaume, Combarelles, Abri Pataud, Abri de Laugerie Haute (gorge d'enfer), Abri de Laugerie Basse, Grotte du Grand Roc, Roc de Cazelle, Abri Pataud.

In Eyzies en omgeving kunt u prima kanoën, Mountainbiken, Tennissen, wandelen (Wandelparcours van 120 km), zwemmen en vissen. Daarnaast vinden er tal van activiteiten plaaats in het toeristenseizoen. Voor de kleintjes zijn er educatieve programma's in Roc de Gazelle en in sommige grotten

In Eyzies en omgeving volop campings en hotels. Vanzelfsprekend ook hier gites en chambres d'hotes.

TURSAC

tursac

Tursac ligt in de mooie vallei van de Vézère, tussen Les Eyzies en Lascaux. Een mooi klein en  slaperig dorpje in de schaduw van de grote trekpleister van de gemeente: La Madeleine. Een grottendorp uit de middeleeuwen, die nog beroemder geworden is door een prehistorische vondst die naam van de grot aan een tijdperk verbond, het magdalenien – de rendiercultuur uit de late steentijd.  

Het charmante van La Madeleine is natuurlijk deze plek aantoont dat menselijk leven gehecht is aan een plaats. Waar de rendierjagers 18.000 jaar geleden woonden, verschijnt in de vroege middeleeuwen een heuse rotsstad die tot in de vroege 20e eeuw bewoond blijft.
Boven deze rotstad ligt nog de ruïne van een 14e eeuws feodaal kasteel Petit Marzac. De grote broer van dit kasteel, Marzac, biedt tegenwoordig verblif aan de archeologen van de universiteitvan Bordeaux, die verantwoordelijk zijn voor al het onderzoek in de Dordogne.

U kunt hier Vissen, kanoën, wandelen en pelgrimstocht van Fonpeyrine op de 1e zondag in september bijwonen

MEYRALS

meyrals

Een prachtig dorp, dat Meyrals. Zo uit de middeleeuwen in deze tijd gestapt. Brokkelweggetjes tussen de gefortifieerde boerderijen die tezamen een stadsmuur vormen. Echt een bezoekje waard.

Meyrals kent ook een kleine kunstenaarskolonie, waarvan galerie en atelier niet gescheiden zijn. U kunt tijdens uw bezichtiging van het dorpje gerust naar binnen lopen.

Overigens houden ze in Meyrals wel van een feestje. Het lijkt wel of ze ieder seizoen een beschermheer of -vrouw van het dorp moeten eren met een dorpsfees inclusief aanschuifmaaltijd, begeleid door een festival, kermis en een kunstzinnige markt.

Verder is ligt op de gemeentegrond nog de grotte de Bernifal en de kapel van St Raphaël en een flink aantal cabanes of bories.

Verschillende wandelingen en activiteiten

Vanuit het dorp zijn er verschillene wandelroutes uitgezet. De "Vallée de la petite Beune" et porte le N°5  vindt u er aangegeven. In cafe of bij een van de winkels vindt u er andere routes, gepubliceerd door de association "Connaître Meyrals". Ook is de wandelroute Le bourg-Bitou-Téjat interessant – u kut kiezen voor de variant van  6, 8 of 12 kilometer, vertrekkend van de kerk.

Meyrals heeft regelmatig verschillende dorpsfeesten met tal van activiteiten. Verder leent de omgeving zich voor fietsen en wandelen. Petanque. Sarlat en Les Eyzies liggen op een steenworp afstand. U kunt er slapen in een hotel en in verschillende gites en chambres d'hotes. Er is een kleine camping.

CASTELS

castels

Een beetje a-typsich dorp zonder kern: Castels is een bundeling van een aantal gehuchten (Finsac, Baran) verspreid over 2000 hectare. En het zijn veelal wel oude en goed bewaarde gehuchten.

De naamgever van deze gemeente – de plek (lieu-dit) Castels, ligt waarschijnlijk op vroeger fort-woonplaats in de nabijheid van de kerk van Saint Martin uit de 12e eeuw. Op 184 met hoogte domineert de kerk de toegang tot de vallei van Moulan.
Hier moet ooit eens – in de laat-romeinse tijd een weg hebben gelopen, die door kerk, dorp en tol werd beschermd. Het kerkje hoorde bij de abdij van St Cyprien en heeft lange tijd van leegstand en verwaarlozing gekend.

Als u in de tuin van het Château d'Argentonnesse, kunt komen dan is deze tuin uit de 18e eeuw een bezoekje waard. Verder kunt u in de gemeente her en der mooie uitzichten op de Dordogne vinden. Er is verder een camping en er zijn gîtes à la ferme.

BEZENAC

BEZENAC

Sinds de aanleg van de weg RD 703 is Bezenac bereikbaar. Dit landbouwdorpje profiteert van de samenkomst van de twee klimaten in de Dordogne, dat van de Middelandse zee en dat van de Oceaan: kastanjes en droge struiken ontmoetten elkaar hier. Dat is het ook zo'n beetje, want veel meer dan kalmte heeft het dorpje Bezenac niet te bieden.

SAINT VINCENT DE COSSE

saint vincent de cosse

Midden in de Périgord Noir, dichtbij Lascaux en Les Eyzies, en in de nabijheid vam Beynac, Milandes, Castelnaud en de Roque Gageac en grenzend aan de vallei van de la Dordogne, vinden we Saint Vincent de Cosse.

Een klein pittoresk dorpje waar 359 mensen in de winter leven en 1000 mensen in de zomer is het dorp een prima uitvalsbasis voor tal van toeristische en culinaire uitstapjes.

U kunt er terecht in hotel of camping en geen dorp zonder, zo lijkt het wel: de bezienswaardigheden zijn het kasteel (de Panassou) voornaamste bouwperiode 16e eeuw) en een kerkje uit de 12e eeuw.

Behalve als uitvalsbasis voor dagtripjes kunt u de omgeving van het dorp ook goed verkennen door de wandelpaden rond het dorp te betreden. U kunt er ook goed kanoën en paardrijden. Verder kent het dorp flink wat slaapgelegenheden bij de boer. Informatie in het Frans vindt u hier: http://perso.wanadoo.fr/saintvincentdecosse/

Comfortabel kamperen in een volledig ingerichte tent

ALLAS LES MINES

ALLAS LES MINES

Tussen Beynac et Saint-Cyprien vinden we het charmante dorpje Allas les Mines, dat tegen de heuvenwand is opgebouwd, links van de Dordogne.

Allas les Mines stamt uit de Gallo-romeinse tijd – het droeg destijds de naam Alat. Pas recent (sinds het begin van deze eeuw) draagt het dorp het bijvoegsel les Mines, ter onderscheid van een andere, Franse naamgenoot.
De vroegere cementindustrie (cementmijnen) heeft het dorp inmiddels verlaten en rust beheerst het dorp, waar vooral wandelaars aan hun trekken zullen komen in de groene omgeving.

Twee grote wandelroutes doorkruisen de gemeente en trakteren de wandelaars mooie uitzichten en wilde orchideëen.
In het midden van het dorp vinden we het gebruikelijke historische monument: de duizendjarige kerk, met een interessant interieur van latere datum. In de buurt van de kerk bevindt zich een heerlijkheid uit de renaissance. Wat kleine steegjes leiden naar het Château de Goudou uit de vijftiende eeuw.

U bent hier niet ver van Le Port d'Envaux met het "Maison du passeur" , het Château des Milandes, Châteaux de Fayrac en Castelnaud. U kunt er fijn wandelen en fietsen.

Om te slapen kijkt u bij hotels in St Cyprien of bij de camping in Allas les Mines

MARNAC

Marnac

Tussen Siorac en Périgord en Saint Cyprien vinden we het plaatsje Marnac. 192 inwoners verdelen 786 hectare grond.

Die grond biedt her en der een mooi uitzicht over de vallei van de Dordogne. Zoals zo veel plaatsjes in de Dordogne treffen we hier, naast de traditionele boerenactiviteiten ook toeristische voorzieningen in de vorm van gites en chambres d'hôtes.

Marnac kent dankzij haar actieve feestclub (wat moet je anders als het leven een feest is) ook tal van dorpsfeesten en activiteiten in het zomerseizoen: reken op balfeesten, dorpsdiners en andere zaken waaraan u deel kunt nemen. Toeristen brengen immers ook leven in de brouwerij, zo vinden ze in Marnac.

BARBIGUIÉRES

berbquieres

De naam Berbiguières vindt hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong in '' berbiguiéra '', schaapskooi in het ‘Occitan’, de oude streektaal. En tot het midden van de 60-er jaren in de 20e eeuw was het hoeden van schapen ook een van de belangrijkste boerenactiviteiten in de Dordogne. Menig boerendochter vervulde de taak van herderinnetje tot aan het huwelijk.

Berbiguières was het centrum van een heerlijkheid met dezelfde naam. Tot deze heerlijkheid behoorden verder de zes  parochiën Allas - Brebiguières - Carves - Cladech - Marnac en saint Germain. Van deze parochiën had alleen Berbiguières een wereldlijke macht in de vorm van een kasteel

De gemeente (die als een nagelriem om het kasteel ligt) strekt zich uit tot aan de rivier de Dordogne. Sinds 1892 kan hier de oversteek gemaakt worden bij Le pont de Garrit. In dat jaar werd daar een brug gebouwd in de stijl van de beroemde ingenieuw Eiffel

Het kasteel uit de twaalfde eeuw domineert het dorpje. In het begin van de honderjarige oorlog was dit het toevluchtsoord van de Engelse troepen. Onder de huidige terrassen van het kasteel liggen de resten van de oude kerk van het dorp. De kerk die u kunt bezichtigen dateert uit 1738.

Berbiquieres

MOUZENS

mouzens

Mouzens dankt zijn naam aan de baas van de Wisigothen Mozo - in vroeger tijden draagt dit dorp de naam Mozing, hetgeen betekent de stam van Mozo.

In later tijden hoorde het dorp toe aan de bisschoppen van Bordeaux. En al die tijd lag het dorp aan de gelijknamige rivier. Het landschap is afwisselend bossen en velden, valleien en vlaktes, een fijn gebied voor de wandelaar die bij tijd en wijle van prachtige uitzichten kan genieten.

Aan het eind van een valeitje binden we de kerk, waarvan de basis dateert uit de 12e eeuw en die in de 17e eeuw mooi is afgewerkt. Bijzonder is ook het Maison du Forgeron die een misterieuze inscriptie draagt, die tot op de dag van vandaag niet is ontcijferd

Bij de entree van de bourg, dichtbij de wasplaats vinden we nog een bijzonder huis met eenm een broodoven, een typisch voorbeeld van traditionele Perigordijne architectuur. Verder uw aandacht voor het uitzicht ( Panorama de La Boissière) en de wasplaatsen, de bron van water en dorpsroddel in vervlogen tijden.

COUX ET BIGAROQUE

coux et bigaroque

Het landschap van Coux et Bigaroque dat zich 7 kilometer langs de Dordogne uitstrekt biedt u een grote diversiteit. De wandelaar ontdekt er twee kerken, drie kastelen en meer dan 10 oude herenhuizen. Verder zijn er tal van oude metsel-meesterwerken zoals ovens, wasplaatsen en duiventillen.

Het dorpje Bigaroque is ook de moeite van een bezoek waard. Mooie oude huizen die tot aan de rivier lopen. Bijzonder ook, is de oude schuur bij de uitgang van het dorp op weg naar Coux. Deze dateert uit de 13e eeuw en was ook tolpoort en herberg voor de schippers van de vrachtboten op de Dordogne.
De wandelaar kan er verder 2 kerken bezoeken, 18 heerlijkheden (manoirs), 2 kastelen en een aantal oude, leuke bouwwerkjes als oude ovens, duiventillen en pergordijns hutjes van gestapeld steen.
Aan de buitenkant van het dorp, op weg naar de bourg van Coux vindt u (bijzonder) een bijzonder schuur uit de 13e eeuw. Deze schuur bood ook plaats aan de tolheffers en verschafte onderdak aan de schippers van de rivier de Dordogne in vroegere tijden

In de directe omgeving vindt u verder een aantal leuke gehuchten (Lanceplaine, La Grave, Braguel, Langle). en kunt u tussen de populieren door een blik werpen op de rivier de Dordogne

Slapen kunt u hier in twee hotels en drie campings. Bij de burgemeester (mairie) kunt u informeren naar andere verblijfplaatsen zoals pensions, gites, chambres d'hotes en camping a la ferme. Er zijn olop activiteiten voor de toerist in het zomerseizoen.

AUDRIX

audrix

Eén van de hoogst gelegen dorpjes in de Dordogne is Audrix. Het dorp, dat 180 inwoners herbergt, kijkt uit over de valleien van de Dordogne en de Vézère, en staat zo bekend om haar bijzondere uitzichten.

Audrix biedt verder vertier in de vorm van een op haar grondgebied gelegen meertje en waterpark emt alle bijbehorende vormen van vertier: glijbanen, vissen, roeien & speeltuin. Niet ver daarvan daan vindt u ook de Gouffre de Proumeyssac in de prachtige bossen op de heuvel van Audrix.

In de zomermaanden is het iedere weekeinde feest in Audrix, markt tot laat in de avond, filmvoorstellingen, speurtochten voor kinderen, concerten in het kader van het muziekfestival van de Périgord. Er is altijd wat te doen in deze gemeente.

SAINT CHAMASSY

SAINT CHAMASSY

Meer dan 'rustig dorpje met een uitstekend restaurant' gelegen tussen Vézère en Dordogne, valt er eigenlijk niet over Saint Chamassy te vertellen.

Of het moest zijn dat het gewoon een vredig dorp is, met een autentiek karakter. U bent zo in Le Bos, een prettig waterpark en evenzo snel bent u in le Bugue en aan de rivier de Dordogne

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl