logo dordogne-vakantie.nl
MEER OVER
Truffels
Walnoten
Kastanjes
Duiventil
Perigord of Dordogne ?
Bastides
Cluzeaux
 
walnoten

WALNOTEN

 

In 2002 viert de walnoot van de Périgord zijn eerste oogst als noot met het keurmerk Appelation d'Origine Controlée. 50 jaar nadat de walnoot in Grenoble al deze kwaliteitsaanduiding heeft grekegen en dat terwijl de Dordognese soort al meer dan twee eeuwen geleden in de Verenigde Staten naam en faam had gemaakt.

notenMaar goed, sommige dingen gaan nu eenmaal niet zo snel in de Dordogne. Deze streek kent vier varianten van de Perigordijnse (AOC-)walnoot: de Corne, Marbot, Franquette en de Grandjean. Evenals de kastanje heeft de geschiednis bijgedragen aan een rijke traditie rond deze noot. De Perigordijnse walnoot wordt geoogst in vier regio: Limousin, Aquitaine, Midi-Pyrénées et Poitou-Charentes. De Dordogne kent meer dan 4000 hectare notenbomen..

Notenroute

Er is een toeristische route uitgezet van Salignac naar Beynac, langs Domme, die de geïnteresseerde in staat stelt om de walnoot in al zijn aspecten te bewonderen. De Grandjean vanaf boompje tot aan wanotenolie en notentaart. Aarzel niet om onderweg in Castelnaud-la-Chapelle het kleine écomusée te bezoeken, gewijd aan de walnoot, de legende rond de vrucht en de lofzang op het hout van de bomen. Vanzelfsprekend is de route het meest interessant in de oogstmaand oktober.

Ook een bezoek aan aan de familie Rauzet, kwekers van notenbomen in Veyrines-de-Domme, niet ver van het kasteel van Joséphine Baker (les Milandes), is de moeite waard.
De notenroute maakt één ding duidelijk. Niets van de vrucht gaat verloren. In het voorjaar worden de bladeren gebruikt om een extract te maken voor de notenwijn, groene noten verdwijen in de notenjam, of in de azijn, die groen schil in de 'eau-de-vie en de noten zelf....in alles.

Notenolie, traditioneel...

notenmarktEens moet de vallei van de Dordogne bedekt geweest zijn met molens. In Sainte-Nathalène, 9 kilometer noordoost van Sarlat heeft de moulin de la Tour uit de 16e eeuw de tand des tijds weerstaan. De molen dateert uit de tijd dat iedere bewoner meerdere notenbomen had.

Jean-Pierre Bordier ontvangt hier de bezoekers en laat hen het procede en de werking van de molen zien, die draait op de kracht van een klein stroompje water. De molenaar werkt alleen met de Grandjean, die eerst verbrijzeld worden en daarna verhit op een houtvuurtje gedurende 45 minuten. De bruine massa wordt onder druk gebrakt en zo komt de olie tevoorschijn - oud van kleur. Na een week decanteren is de olie helder en klaar om de salades te besprenkelen.
Na het hoogseizoen ontvangt Bordier de boeren uit de omgeving en de amateur-kwekers uit heel Europa met hun oogst om er op ouderwetse wijze olie van te maken....

en modern

In de l'huilerie d'Aiguevive in Cénac-et-St-Julien staat een ultramodern laboratorium waar Hervé Erard samen met Jacques Louge, directeur van de distillerie du Périgord in Sarlat samenwerken. Hervé Erard is zonder weerspraak de Einstein van de walnoot. Niemand die zoveel van de noot afweet als hij: de walnoot beschouwt hij als een ideaal middel tegen de cholestorol en hart- en vaatziekten dankzij de meervoudige vetzuren in de noot. Rijk aan fosfoor is de walnoot ook goed voor het geheugen.

De notenolie van Aiguevive paart - dankzij het onderzoek van Erard - het beste van de traditie aan de moderne technologie De beide heren hebben inmiddels een eervolle vermelding van de universiteit van Grenoble op zak - en over de walnoot maakt men in Grenoble geen grapjes.

In Aiguevive wordt warme lucht gebruikt om de noot te verwarmen en te ontvochten. Het persen gaat anders en het levert een bijzondere notenolie op met een delicate smaak.

November in Belvès

In de vroege ochtend van iedere woensdag in november kunt u een bezoek brengen aan het prachtige stadje Belvès waar dan de notenmarkt gehouden wordt. De kleine producenten brengen dan hun oogst naar de markthal waar de opkopers hen staan op te wachten. Tien slagen van de klok kondigen het begin van de markt aan.

noten
(iets minder opwindend: de notenmarkt van Sarlat in November)

Adressen

Écomusée de la noix du Périgord
24250 Castelnaud-la-Chapelle - 05 53 59 69 63,

Moulin de la Tour
24200 Sainte-Nathalène.05 53 59 22 08,
internet:http://www.moulindelatour.com

Huilerie d'Aiguevive
24250 Cénac-et-St-Julien. 05 53 28 19 85

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl