logo dordogne-vakantie.nl
MEER OVER
Truffels
Walnoten
Kastanjes
Duiventil
Perigord of Dordogne ?
Bastides
Cluzeaux
 
geschiedenis dordogne

DORDOGNE OF PERIGORD?

 

Périgord of Dordogne - deze twee begrippen worden door elkaar gebruikt: er is ook nauwelijks een verschil. De Périgord was de benaming voor hetzelfde gebied maar dan in de tijd vóór de Franse revolutie, ten tijde van het koninkrijk.
Na de Franse revolutie volgde een bestuurlijke herindeling die voor de Périgord nauwelijks territoriale gevolgen had. Alleen de naam veranderde: van de provincie Perigord in het departement Dordogne.

De oorsprong van naam Périgord ligt waarschijnlijk in de Gallische tijd, toen dit gebied bewoond werd door vier stamen. Het gebied van vier stammen klinkt in Gallische bewoordingen als Petrocore. Van Petrocore naar Perigord is een kleine verbastering, zeker gezien over de tijd van paar honderd jaar waarin de verbastering plaatsvindt en wanneer dit gebied in geschrift voor het eerst aangeduid wordt als Périgord en de bewoners als Périgordiens.

Noir, Pourpe, Blanc en Vert

Vanaf de 16e eeuw is er sprake van een Perigord Noir, het gebied rond Sarlat, in een verwijzing naar de dichte en donkere bossen rond deze stad. Er werd destijds niet verwezen naar het zwarte goud, de truffels, zoals velen nu onterecht menen.
De Périgord Noir is het meest bekende deel van de Dordogne en wordt bezocht door de meeste toeristen.

Om de Dordogne als toeristische trekpleister te bevorderen en de toeristen ook de andere delen van de Dordogne te laten bezoeken, heeft het lokale bestuur (conseil general) niet lang geleden besloten de andere delen van de Dordogne op de kaart te zetten met een kleur - daartoe ongetwijfeld aangezet door de kleur zwart van Sarlat en omgeving.

Deze regio's doen wat betreft charme en karakter niet onder voor de Périgord Noir en ook zijn zeker een langer bezoek waard. De kleur hebben ze gekregen naar hun meest opvallende eigenschap: wit naar de kalkstenen valleien rond Perigeux, Pourpre naar de kleur van de wijnen uit Bergerac en Vert naar de kleur van de overdadige vegetatie in het noorden van de Dordogne.

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl