logo dordogne-vakantie.nl
N O I R
Sarlat
Domme
Belves
le Buisson de Cadouin
Sainte Alvère
Le Bugue
Montignac
Thenon
Terrasson
Salignac-Evignes
Saint Cyprien
Carlux
Domme

DOMME

& OMGEVING:

Grolejac - Nabirat - St Aubin de Nabirat- Florimont Gaumier - Cenac & St Julien - Daglan- St Martial de Nabirat - St Cybranet - Saint Pompon - Saint Laurent de la Vallee - Veyrines de Domme - Castelnaud la Chapelle

Even achter Sarlat ligt het vestingdorp Domme, bovenop een rots uitkijkend op de Dordogne die aan komt kronkelen en met een fraaie bocht voor de rots verder kronkelt. Wat een uitzicht!

Het dorp, stadje, is begonnen met een kasteel, gesticht in 1283 door Filips de Stoute, die zo een oogje op de omgeving kon houden en de opmars van de Engelsen wenste tegen te houden. De stevige muren hebben naast ook stand gehouden tegen de ergste vijand: de tijd. Het stadje is prachtige geconserveerd en het centrum herbergt vanzelfsprekend de mooiste gebouwen van de stad - al is het fenomenale uitzicht toch de grootste verleider van Domme.

De 17e eeuwse markthal van Domme biedt nog iets extra's: toegang tot de grotten van Domme. Een extra verstopplaats voor de bewoners van Domme in onzekere tijden. Daarnaast boden de grotten een geregelde toevoer van drinkwater voor deze stad. U kunt erin en de druipstenen bewonderen en niet te vergeten de beenderen van bizons en mammoeten.

domme

ZIEN & DOEN

De stadwallen, griffity van de tempeliers, La Halle, Jubilégrot met beenderen van mammoeten en bizons en la Barre de Domme: het uitzicht over de Dordogne, voor de vleigliefhebers: u kunt vliegen bij de vliegclub van Sarlat en verder klunt u er midget-golfen en kanoën

domme

SLAPEN IN DOMME

Meer informatie vindt u op de pagina's slapen. U vindt er vier hotels in Domme, meerdere gites en chambres d'hotes en een vijftal campings.

SAINT AUBIN DE NABIRAT

ST AUBIN DE NABIRAT

Plattelandsgemeente in de nabijheid van de vallei en rivier de Céoux. Het is een dorp dat bekend staat om zijn rust, het alom aanwezige groen en de mogelijkheid om uitstapjes te maken naar de Dordogne en de Lot en Garonne.

Verder kunt u in deze gemeente kijken naar het Château du Repaire, een oude kerkruïne en zijn er wat mooi uitzichten te bewonderen.
Het dorpsleven wordt verder gecomplementeerd met markt op vrijdag (alleen in de zomer), op de eerste zondag van juli is het dorpsfeest. In het dorp huist verder een pottenbakker. U kunt er paardrijden en wandelen.

SLAPEN

U kunt hier verblijven op een naturistencamping "Le marcassin de Saint Aubin", met 20 ruime plaatsen en enkele chaletjes of, voor de motorliefhebbers, verblijven op motorcamping Camping Moto Dordogne

GROLÉJAC

GROLEJAC

Groléjac is een landeljk dorpje aan de rivier de Dordogne. Met wat winkeltjes en terrasjes en een meertje binnen de gemeentegrenzen is het geen slechte uitvalshoek voor een vakantie in de Dordogne.

Het dorp heeft een mooi kerkje met traditioneel leistenen dak (toit de lauzes) een kasteel in de vallei (château de Fénelon). Verder maakt het chateau van Veyrignac (en het aanpalende dorp) deel uit van de gemeente Grolejac. De romaanse kerk van Veyrignac is zeer zeker een bezoekje waard.

U kunt er baden aan de Dordogne (strandjes) en wandelen in de bossen. Er is een centrum voor activiteiten (lokaal gericht, maar u kunt deelnemen aan de activiteiten). Natuurlijk kunt u met de kano en kayak varen en vissen in de Dordogne. Meer lokaal is het jagen en het champignons plukken in de herfst. Daarnaast is er een 'plan d'eau met voorzieningen en een camping

FLORIMONT GAUMIER

FLORIMONT GAUMIER

Florimont Gaumier vindt z’n oorsprong in de oud Gallo-Romaanse villa van Floridus Mons en werd later het hoofdkwartier van de bendeleider en roverhoofdman Gilbert van Domme.

Het landschap wordt gedomineerd door wijnranken. U vindt in het landschap onder ander het gehucht van Maraval, met eigenaardige hutten op de weg naar Boulegan.

Verder kunt u het oude huis (chateau) van Péchembert bekijken met torens, duiventil en oude schoorstenen. De resten van het manoir de Moncalou.en een oud 17e eeuws huis in het gehucht Bachaud. In Gaumier vindt u nog een kerkje met 12e eeuwse overblijfselen. Er is een wandelroute uitgezet over de wijngaarden: sentiers des vignes.

CÉNAC & SAINT JULIEN

cenac et saint julien

Het drop Cénac et Saint Julien, biedt aan 1000 mensen een prettig verblijf aan de oevers van de Dordogne. Cénac was oorspronkelijk een kloosterdorp verbonden aan het kasteel van Domme. Na de Franse revolutie waarin de koninklijke status van Domme wijzigde, werd Cénac verbonden met Saint Julien.

Het dorp kan niet wedijveren met Sarlat en Domme, la Roque Gageac, Beynac en andere spectaculaire buurgemeenten, maar biedt genoeg aardige zaken.
De gemeente leeft voornamelijk van de landbouw; het verbouwen van tabak, noten, aardbeien en het fokken van eenden en ganzen. Voor de toeristen zijn er campings en gîtes en is er een strandje langs de rivier – verder is alles dichtbij.
In Cénac is het oude kloostertje uit 1090 inmiddels dorpskerk – het Romaanse bouwwerkje is ongeveer even oud als het kerkje van Saint Julien en dateert uit het einde van de 11e eeuw. U kunt er wandelen, fietsen en zwemmen. Er zijn wat campings

DAGLAN

daglan

Bij de creatie van het bisdom van Sarlat (1317) werd Daglan gekozen tot een van de 7 archiprêtrés, aan het hoofd van 18 parochiën. In die tijd was Daglan al een vooraanstaande stad De bloeitijd van Daglan begon echter in de 15e eeuw, nadat de stad (in de jaren ervoor) gedurende de 100-jarige oorlog vrijwel verlaten was. De nieuwe welstand kwam door de aanplant van de wijngaarden – een landbouwactiviteit die veel mensen uit het centraal massief aantrok.

In de 18e eeuw groeit Daglan verder uit en werd de wijn uit dit gebied via de rivier geëxporteerd. In die tijd waren alle oevers bedekt door wijngaarden. Hieraan kwam een eind in de 19e eeuw, toen een wijnstokschimmel een eind maakte aan de welvaart van dit gebied en de stad.
Gedurende de periode van welvaart zijn er in Daglan prachtige gebouwen neergezet, evenals in de aangrenzende gehuchten. In deze tijd is dit allemaal gerestaureerd en kunt u getuige zijn van een mooi verleden. Aan bezienswaardigheden geen gebrek: Kerk van St Maarten uit de 14e eeuw, de kapel Notre Dame de Bedeau, herenhuizen uit de 15e eeuw, Château du Peyruzel uit de 13e eeuw, Paulhiac daterend uit het einde van de 14e eeuw , Chateauf Saint Martin, 8 molens, cabanes, en tal van andere gebouwen uit de middeleeuwen.

U kunt er vissen, wandelen en zwemmen in een meertje.

http://www.tourisme-ceou.com/daglan.htm

Daglan

SAINT MARTIAL DE NABIRAT

saint martial de nabirat

St Martial de Nabirat in de uitloper van de de Causse de Greamat, grenzend aande Périgord Noir ligt in het centrum van de gemeente Domme.

Het is een kalm en rustig dorpje gelegen in een landschap van eikenbossen en jeneverbessen. “Wij zijn hier niet gehaast”, zo zeggen ze in St Aubin, “en dat moet u ook niet zijn. ’t Is hier geen supertoeristische plaats, maar wel leuk – charmant. Kom vooral een keer langs en geniet van ons dorpsplein, kerkje en de omgeving met de vele kleine gehuchten”. Je bent zo in Sarlat en Domme – daar is het al druk genoeg. De bezienswaardigheden in dit dorp zijn het Château du Repaire, De Bourg, de Herenhuizen van La Molière en Plapech, duiventils en torens in Pech. U kunt er paardrijden.

SAINT CYBRANET

saint cybranet

De bourg van Saint Cybranet ligt in de vallei van Céou en vormt een sterk contrast met de omringende vruchtbare grond, beboste valleiwanden en droge hoogvlakte.

cybranetVanuit Saint Cybranet vertrekken weer tal van kleine wegen naar de gehuchten Grezelles, la Guique, Montalieu, le Fraysse, la Valade en Carlat. De wegen snijden door hoger gelegen lanschap en in de wegranden vindt u een rijke flora.

U vindt er een Kerk uit de 14e eeuw, oud klooster, het kasteel van Goursac, de dolmen van Pech d'Esparoutis, gestapelde cabanes , diverse waterwerken chateau des Milandes.

U kunt er zwemmen in de Céou, wandelen in de omgeving en paardrijden

Om te slapen in Cybranet, kunt u kiezen voor een camping of terecht in een aantal gites. Meer informatie vindt u hier .

SAINT POMPON

SAINT POMPON

De oorspong van de naam St Pompon ligt bij de Pomponius, een kardinaal van Napels in de 6e eeuw. Hoe deze naam in de Dordogne terecht is gekomen, blijft vooralsnog een raadsel. Saint Pompon hoort echter wel tot de oude nederzettingen in de Dordogne, want onder het kasteel van Castelviel bevinden zich grotten die getuigen van prehistorische nederzettingen (het kasteel en de grotten zijn in privé-bezit en niet te bezichtigen)

Sindsdien is deze plek continu bewoond geweest, uit de gallische tijd zijn er overblijfselen gevonden, de Romeinen maakten een halteplaats op de route Perigeux – Cahors van St Pompon. Van die oude route zijn her en der nog muurresten te vinden (herkenbaar aan het grote formaat vierkante stenen).
In de honderdjarige oorlog maakten de Engelsen verstevigden de Engelen de bourg van St Pompon. Ook daarvan getuigen nog enige stenen zoals het kasteel met zijn grote toren en een rondweg. Meer naar het westen vinden we een kasteeltje uit later tijd de Mespoulet (privébezit).

St Pompon is tegenwoordig een levendig plaatsje met restaurants en winkeltjes en waar u leuk kunt rondwandelen.

Tijdens uw wandelingen kunt u de Romaanse kerk, privékapel, oude huizen, herenhuis uit de 13e eeuw, het château du Mespoulet, château de Saint Pompon, château de Castelviel, broodovens, cabanes, wasplaatsen en molens zien. Salpen kunt u op de camping en in gites en chambres d'hotes. Meer informatie vindt u op http://www.tourisme-ceou.com/stpompon.htm

SAINT LAURENT DE LA VALLEE

castelnaud bos

Overal binnen deze gemeente zijn prehistorische resten gevonden, waarvan waarschijnlijk de dolmen de Peyrelongue het oudst zijn, zij getuigen van bewoning in de steentijd.

De eerste geschriften getuigen in de 1 e eeuw van dit dorp, als is de dorpskerk aanmerkelijk ouder.
Ooit hebben hier twee kasteeltjes gestaan, maar veel meer dan twee torens (in de volksmond Anglaises) is er niet meer over. Ze zijn vernietigd tijdens de honderdjarige oorlog

In de loop der tjiden kende deze plaats verschilllende namen en pas in 1903 wordt het eindelijk "Saint Laurent la Vallée". In deze tijd is St Laurent een leuk dorp met ongerepte bossen en landbouwgrond. Het dorp heeft een restaurant, kent wandelroutes een camping en een sportterrein.

Bezienswaardigheden in de plaats: de kerk uit de 13e eeuw, de dolmen van Peyrelongue, de torens anglaises in La Gardelle, de molen van Renard bij het riviertje in La Vallée

VEYRINES DE DOMME

veyrines de domme

Veyrines de Domme is een klein dorp gelegen tegen de rand van de vallei van de Dordogne. De gemeente is zeer bosrijk en ligt vlakbij belangrijke toeistische trekpleisters, maar Veyrines de Domme is een zeer rustige gemeente.

De bewoners trekken voor hun activiteiten vooral naar Castelnaud, Daglan en Saint Cybranet. In de bourg van Veyrines is een dependence gevestigd van de Engelse school – verder heeft de plaats de toeist niet veel te bieden.

CASTELNAUD DE LA CHAPELLE

castelnaud

Castelnaud la Chapelle is vooral bekend om de kastelen: het 12e eeuwse kasteleen dat een prachtig uitzicht biedt over de vallei van de Dordogne en dat tegenwoordig het museum van middeleeuws oorlogstuig herbergt en natuurlijk het Château des Milandes.

Château des Milandes is de oude woonplaats van Joséphine Baker, waarin zij met haar kinderen van de wereld leefde. Ook in de lucht is het hier feest, want vele luchtballonnen doen deze plek aan, vanwege de spectaculaire vergezichten.

Castelnaud is ook vele tuinen en muurtjes, typsiche Perigordijnse woningen met duiventillen, leistenen daken en stoffige weggetjes en overal leuke landschappen

Vanwege haar ligging kunt u in Castelnaud ook terecht voor allerhande activiteiten in de openlucht wandelingen door de valleien, klimtochten, mountainbiken etc. Het Chateau de Milandes en het Musée d'Armes Medievales (in Castelnaud) liggen vlakbij. Meer informatie )in het Frans vindt u hier

 

 

 

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl