logo dordogne-vakantie.nl
N O I R
Sarlat
Domme
Belves
le Buisson de Cadouin
Sainte Alvère
Le Bugue
Montignac
Thenon
Terrasson
Salignac-Evignes
Saint Cyprien
Carlux
Le bugue

LE BUGUE

& OMGEVING:

Saint Cirq - Manaurie -Savignac de Miremont - Fleurac - Mauzens et Miremont - Journiac - Saint Avit de Vilard - Saint Felix de Reilhac et Montemart

Le Bugue is een aardig stadje aan de Vézère. De schoonheid van het stadje is een beetje verborgen en biedt zich niet zo nadrukkelijk aan.

Vooral als u op doorreis komt vanuit Les Eyzies, lijkt de stad niets. Maar dat verandert wanneer u de auto parkeert en even de moeite neemt er doorheen te wandelen. Zeker de omgeving van de kerk is de moeite waard.

Dynamisch is le Bugue ook - 'geen door de historie of de natuur geschonken attracties, dan moeten we maar zelf bouwen', hebben ze in Le Bugue gedacht. Le Bugue biedt een aantal attracties zoals het aquarium du Perigord, het village du Bournat, een sport en spel-terrein en een aantal vertrekpunten voor kano-tochten.

In de stad zelf, tegenover het postkantoor vindt u het musée de la paleontologie: een aardig museum dat een groot aantal fossielen heeft, die voornamelijk uit de kalstenen rotsen van de Perigord afkomstig zijn.

Verder vindt u in de onmidelijke omgeving van Le Bugue de Grouffre de Proumessac, een bijzonder mooie druipsteengrot en de Caverne de Bara-Bahau met afbeeldingen die 17.000 jaaar oud zijn. Ook St Cirq, in de vallei van de Vézère tussen Eyzies en Le Buque kunt u bezoeken: samen met de trogloditische nederzetting Pech Saint Gourd vindt u daar een prehistorische grot met de afbeelding (zeer zeldzaam) van een mannelijk figuur.

In het nabijgelegen Audrix vindt u een prachtig meer met aangrenzende speeltuin, zwembaden, glijbanen, sportveldjes etc. Heerlijk om de dag door te brengen aan het water.

Slapen

In Le Bugue treft u een flink aantal hotels en campings. Gites en chambres d'hotes zijn wat minder aanwezig.

Kamperen op niveau in Le Bugue

SAINT CIRQ

saint cirq

De bourg van Saint Cirq, op de rechteroever van de Vézère, ligt in een vouw van de vallei, verborgen tussen grote groene eiken en jeneverbessen.
De ligging van dit dorpje is een beetje heimelijk : het verbergt z’n oude huizen, een nog ouder kasteel en een heerlijkheid in het groen van de kloof.

Saint Cirq kent een prehistorische grot (grotte de sorcier) met prachtige gravures van bizons, rendieren en paarden en (heel bijzonder) afbeeldingen van mensen, naar interpretatie een priester of tovenaar. Verder kunt u in St Cirq de in de rotsen uitgehouwen woningen bezoeken van "les cluzeaux".

MANAURIE

Manaurie is een heel klein dorp, maar gelukkig wél met een restaurant en hotel. Vanuit Manuarie bent u in vijf minuten in Les Eyzies.

Het Manoir de Roucaudou behoort tot het beschermde dorpsgezicht en kunt u in het voorbijgaan bekijken. Naast het hotel kent het dorpje ook een paar gites.

FLEURAC

fleurac

De geschiedenis van dorpje Fleurac voert terug tot de Gallo-romeinse tijd. Het huidige dorp vormde het centrum van het domein van een edelman die luisterde naar de naam Fleurus.

Dit kleine maar mooie dorp ligt op de top van een heuvel en ademt met de rust van die eeuwen. Het centrum ligt rond een kerk die gesticht is door de orde van Tempeliers in de 12e eeuw. Verder vindt u op het grondgebied van Fleurac maar liefst vijf kastelen, alle privé-eigendom. Als hotelgast kunt u het kasteel van Fleurac bezoeken en de kasteeltuin van het Château du Cluzeau is vrij toegankelijk. Op 15 augustus is het jaarlijkse dorpsfeest in Fleurac, het Fête Champêtre (’s middags)

SAVIGNAC DE MIREMONT

sacignac miremont

Ten noorden van Le Bugue aan de weg van Périgueux naar Sarlat vinden we het dorp Savignac de Miremont. Het dorp met z’n oude huizen is op de flank van een heuvel gebouwd.

De kerk dateert uit de 12e eeuw en werd voor het laatst in 1996 gerestaureerd.
Savignac kent een van de eerst geidentificeerd prehistorische vindplaatsen in de regio, de ‘abri de la Ferrassie’. Al in 1896 werd hier onderzoek gedaan, na de vondst van een skelet van een Neandertaler bij de aanleg van de weg.
De abri en de bijhorende grot kunnen alleen op afspraak worden bezocht.
Savignac kent zo’n honderd inwoners en leeft van de landbouw.

MAUZENS & MIREMONT

mauzens

Mauzens et Miremont ligt midden op uw weg van Périgueux naar Sarlat. De gemeente kent een heus treinstation dat bedient wordt door de lijn Périgueux - Agen.

Het dorp Mauzens kent een kerk-fort, waarin de burgers zich in middeleeuws moeilijke tijden konden verschansen. Deze dateert uit de 12e eeuw evenals de stadspoort.
Het dorp Miremont lijkt het feodale donjon uit de 12 eeuw te bewaken, die nog steeds de omgeving domineert.
De landhuizen en woningen in dit dorp getuigen van de oude handelsroute. Ooit waren hier veel smederijen gevestigd en kenden de oevers van de Manaurie een bloeiende ijzerindustrie.
Het dorp met zijn 300 inwoners leeft nu voornamelijk van de landbouw en een enkele steenhouwerij.

JOURNIAC

Journiac is een plaatsje met 375 inwoners. Het plaatsje is ‘verborgen’ in een kleine vallei omringd door kleine heuvels. De omgeving wordt doorsneden met beekjes die al sinds de Romeinse tijd vijf verschillende molens aandrijven. Molens, die zorgen voor meel en notenolie.

Journiac dankt zijn naam aan Juronius, een landeigenaar uit de gallo-romeinse tijd. De resten van de eerste nederzetting zijn verborgen onder de huidige ‘bourg’. Luchtfotografie heeft bouwstructuren aangetoond uit de gallo-romeinse tijd – er is echter niets meer van te vinden (bij la Plantade)
De 11e en de 12e eeuw levert de oudste bouwwerken aan Journiac, met vanzelfsprekend een kerk in het midden. Vanaf die tijd hoort de geemschap ook toe aan de heren van Limeuil. Vanaf 1790 is Journiac een zelfstandige gemeente.
De omgeving van Journiac biedt de mogelijkheid om lange wandelingen te maken, te voet en te paard. Onderweg leert u dan de boeren kennen, hun oude huizen en hun producten.

Het leuke van wandelen in deze omgevng blijft natuurlijk de mogelijkheid dat u een fossiel vindt, of een bijltje, een vuurstenen krabbertje of pijlpunt uit de prehistorie.

In het dorp kunt u terecht bij Chez Paulette, naast de bar drijft zij ook het winkeltje

Het dorp heeft een vereniging van ontspanning en cultuur en een comité voor feesten. Er wordt regelmatig iets georganiseerd: nachtmarkten, dorpsmaal met dans en niet te vergeten het jaarlijke fete votife in augustus.

SAINT AVIT DE VIALARD

saint avit de vialard

In Saint Avit de Vialard wonen 123 mensen op zo’n 220 meter hoogte – verdeeld over 850 hectare.
Geen dorp compleet zonder een middeleeuwse kerk en dus heeft Saint Avit Romaanse kerk uit de 12e eeuw.

Over de oude paden, vertrekkend vanuit het dorp kunt u uitwaaieren over de omgeving en in de bossen. Na terugkeer van een wandeling, kunt u wat drinken in de bar-tabac vanhet dorp.
De grootste attractie van het dorp is wellicht de grote camping "Saint Avit Loisirs" (4 sterren), dat comfort en amusement biedt in het zomerseizoen met verwarmde en overdekte en onoverdekte zwembaden, een tennisterrein, bar en restaurant.

SAINT FELIX REILHAC et MORTEMART

saint felix de reilhac

Het dorpje Saint Félix de Reillac vinden we aan de rand van het bos en kent twee kerken, hetgeen bijzonder mag heten voor dorpjes in de dordogne die over het algemeen rond één kerk gebouwd zijn. De kerken zijn de Saint Jean Baptiste Mortemart uit de 13e eeuw en de kerk van Saint Félix de Reillac uit de romaanse tijd - die geopend is in de zomer.

Mortemart en Saint Félix liggen aan de oude bedevaartsroute naar St Jacob de Compostella – een middeleeuws drukke route, die de aanwezigheid van de twee kerken verklaart. Het dorp bied verder een golfterrein, campings, een manege, een dierenpark, een herberg, pottenbakkersateliers en een restaurant.

 

  

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl