logo dordogne-vakantie.nl
N O I R
Sarlat
Domme
Belves
le Buisson de Cadouin
Sainte Alvère
Le Bugue
Montignac
Thenon
Terrasson
Salignac-Evignes
Saint Cyprien
Carlux
terrasson en omgeving

TERRASSON LAVILLEDIEU

& OMGEVING:

Pazayac - Chavagnac - Ladornac - La Cassagne - Coly - Beauregard de Terrasson - Condat sur Vézère - Châtres - Saint Rabier - La Bachellerie - Peyrignac

1400 jaar geleden liet Saint Sour zijn duiven los, staand boven op de rotsen. Toen de duiven neerdaalden om te rusten, in de vallei, proclameerde de heilige "terra sunt". Zie hier de herkomst van de naam Terrasson.

Zoals zoveel steden in dit gebied ontwikkelde Terrasson zich van abdij tot burcht, van burcht tot stadje en van stadje tot stad - met een oud deel en (meer dominant) een nieuw deel (Lavilledieu sinds de Franse revolutie op andere oever).

Terrasson kwam tot bloei dankzij de brug over de rivier de Vézère, lange tijd de enige brug van over deze rivier op het traject Limoges-Toulouse en Lyon-Bordeaux, belangrijke wegen in de late middeleeuwen.

terrasson

Terrasson heeft meer dan de overige steden in de Dordogne een industriele omgeving, de ligging - het aloude kruispunt van twee routes is daar debet aan. Terrasson is dan ook niet bij uitstek een pittoreske toeristenstad, maar een hedendaagse stad met tal van moderne voorzieningen, volop winkels en een oude binnenstad. U kunt hier naar de Jardins de l'Imaginaire. De markt vindt op iedere donderdag het hele jaar door plaats, daarnaast is er nog een boerenmarkt op de vrijdagen in juli en augustus. Een kerstmarkt is er op de eerste zondag in december. Slapen kunt u er in hotels en een camping.

CHAVAGNAC

chavagnac

De grens van de Perigord ligt hier op een plateau op 300 meter hoogte. Er is een middeleeuwse verdedigingtoren blijven staan - o ja en ook een oude kerk (10e eeuw).

U kunt hier slapen op een camping a la ferme of in een chambre d´hote. Verder is niet veel vermeldenswaardig over deze gemeente....

PAZAYAC

PAYAZAC

U vindt niet veel bijzonders in Pazayac. Een kasteeltje en herenhuis uit de 17e eeuw, een 5 eeuwen oudere kerk en dat is het dan wel.

U bent in de buurt van de Vallei van de Vézère, die een beetje verderop nog mooier wordt. Het dorp biedt verder plaats aan aan antiquair en in het verlengde daarvan, wat brocantes. Op de zondag nabij 10 augustus is hier het dorpsfeest.

LADORNAC

ladornac

Klein landbouwdorpje op de grens van de Dordogne en Correze: het ligt aan twee grote wegen en dat draagt bij, volgens de beschrijving van de burgemeester, aan de dynamiek van het dorp. Doorrijden dus...

LA CASSAGNE

la cassagne

Ooit was La Cassagne het domein van een tempelier (ridder voor het geloof). Er is nog een oude pastorie, een veel oudere schuur (uit de 13e eeuw), genaamd de grange dimiere, waarin tegenwoordig een klein museum is gewijd aan Sem, een karikaturist uit de belle epoque. Ook in het Frankrijk van nu, kent men Sem nog.

U kunt hier van de omgeving genieten door te wandelen. Er is een camping en een plan d´eau. De vallei van de Chironde en de Source de Ladoux zijn de bezienswaardigheden van Cassagne.

COLY

coly

Coly dateert uit de middeleeuwen is is daarin een dorpje dat gesticht is door en afhankelijk van de toen zeer machtige abdi van St Amand de Coly. De vallei van Coly is heerlijk rustig, kent vele gehuchten en leent zich goed voor wandelingen.

De kinderen gaan hier op school met de kinderen van St. Amand en het dorp heeft enige middenstanders. U vindt in deze gemeente verder een ruine van een kasteel, het manoir de Bouch en een oude romaanse kerk. Vanuit het dorp leiden diverse wandeloutes de omgeving in. In het manoir d'Hautegente is plaats voor de wat op comfort gerichte toerist. U kunt hier zwemmen en vissen in het plan d´eau.

BEAUREGARD DE TERRASSON

beauregard de terrasson

Het heet hier niet voor niets Beauregard: op zo´n 250 meter hoogte kijkt u al gauw over de wijde omgeving heen. Nog leuker wordt het uitzicht als je vanaf die hoogte in het naastgelegen ´bassin´ van Terrasson Le Lardin kunt kijken.

Het oude dorp met mooi zijn mooie stapelstenen huizen verdient een omweg. Er is ook nog een oud kasteeltje, het Château de Mellet, dat alleen op woensdagen bezichtigd kan worden. Wel zo charmant...

CONDAT SUR VÉZÈRE

Dit dorp ligt op het punt waar de Coly in de Vézère stroomt. Ooit werd de plaats gesticht door de broeders van Sint Jan van Jeruzalem en dat heeft her en der wat resten achtergelaten.

Maar het dorp wordt gedomineerd door de enorme papierfabriek die hier het geld in het laatje brengt. Niet echt een plaats voor uw vakantie dus...

CHÂTRES

CHATRES

Ooit stond hier een abdij - maar daaraan herinneren alleen nog enkele graven op de begraafplaats. Meer is er niet in Chatres. Of het moet het mooie uitzicht vanaf het dorpsplein zijn....

SAINT RABIER

Het plaatsje Saint Rabier ligt bij de afrit van de snelweg A89 en dan ben je al gauw de toegangspoort tot... In dit geval de Perigord Noir.

Lang geleden in prehistorische tijden verbleef men hier ook al. in de Grotte du Peyrat (privebezit) zijn resten uit prehistorische tijden gevonden. Ook in de middeleeuwen stichtten edellieden hier hun verblijf met manoirs als Le Chicaud, Le Roc en La Marche (uit de 16e eeuw). De vallei van de Cern en het panorama vanaf het plateau zijn de moeite van een bezoekje waard.

LA BACHELLERIE

la bachellerie

De naam het dorp La bachellerie komt van het landgoed van een "bas chevalier" in de middeleeuwen. Het dorpje kende een primitief kerkje aan de rivier de Cern uit die tijd. Maar deze is vernietigd in de 100 jarige oorlog. Midden in het dorp is een nieuwe kerk opgebouwd.

Het meest eigenaardige bouwsel is het kasteel Château de Rastignac uit de 19e eeuw dat grote gelijkenis vertoond met het witte huis in Washington. De bouwwerken komen uit dezelfde tijd, maar de architect van het witte huis heeft nooit Frankrijk bezocht en kon dus dit iets oudere kasteel dus niet hebben gekopieerd.
Wél is de latere president Jefferson in Frankrijk geweest en heeft hij wellicht de tekeningen van Rastignac mogen zien en deze hebben beschreven aan James Hoban, de architect van het witte huis. Overigens kunt u dit kasteel niet bezichtigen; het is in particulier handen.

Het dorp heeft zichzelf versierd in het kader van Villages Fleurie: bloemige dorpjes en kent een actief sociaal leven. De oude watermolen op de Cern en de gerestaureerde broodoven (fournil) zijn de moeite van een bezoekje waard.

PEYRIGNAC

peyrignac

Peyrignac is een beetje een verloren dorpje zonder noemenswaardige zaken. Vernoemd naar de steenhouwerij die hier ooit gevestigd was, maar nu geen rol meer speelt. Veel landbouwgrond en kleine riviertjes afgewisseld met bossen, dat is Peyrignac. Slapen kan hier in een gite....

 

 

 

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl