logo dordogne-vakantie.nl
N O I R
Sarlat
Domme
Belves
le Buisson de Cadouin
Sainte Alvère
Le Bugue
Montignac
Thenon
Terrasson
Salignac-Evignes
Saint Cyprien
Carlux
st andre

SARLAT

& OMGEVING:

Proissans - Marquay - St André d'Allas - Beynac & Cazenac - Vézac - Vitrac - La Roque Cageac - St Vincent le Paluel - Ste Nathalène - Tamnies - Marquillac St Quentin

Sarlat is de onbetwiste parel van de Perigord, daar bestaat geen twijfel over. Het grote geluk van de Dordogne is dat deze regio aan de industriële revolutie en alles wat daarmee samenhangt ontsnapt is. Zo ook Sarlat. In de vroege middeleeuwen kende het een korte periode van voorspoed en welvaart. Vervolgens leidde het eeuwenlang een sluimerend bestaan.
Niemand was in de Dordogne geïnteresseerd, niemand ondernam pogingen tot modernisering, niemand investeerde... en tja, dan heb je ineens een toeristische trekpleister van jewelste. Zeker als de locale verzetsstrijder en latere minister van Cultuur in 1964 een wet in het leven roept die ervoor zorgt dat de gehele stad gerestaureerd kan worden.

De stad vind zijn oorsprong in de stichting van een klooster door de hertog van Aquitanië, Pepijn. En zoals het in die tijden ging, groeide er als vanzelf een stad om het klooster heen. In de 13e eeuw verkreeg Sarlat steeds meer rechten en werd zo een echte stad wordt. De stad krijgt een bisschopszetel en de kerk wordt een kathedraal in het begin van de 14e eeuw.

In de vroege renaissance (1450-1500) wordt het overgrote gedeelte van de huizen gebouwd, die u vandaag de dag kunt zien en die nog altijd bewoond worden. U kunt er dus niet in, maar zoals veel oude middeleeuwse huizen zijn er vaak binnenplaatsjes en open trappengalerijen waardoor u een goede indruk kunt krijgen van al dat middeleeuwse schoons.

sarlat laterne des morts

U kunt heerlijk door deze stad struinen, maar ook één van de wandelingen maken die door het VVV zijn uitgezet.
Niet te missen en een bezoek waardig is het centrale plein met de kathedraal St Sacerdos, het stadhuis en het maison de la Boétie, geboortehuis van een Franse dichter.
Achter de kathedraal bevindt zich de Laterne de morts (hierboven afgebeeld), een van de oudste bouwwerken van Sarlat - geroemd vanwege de mystiek, niet vanwege de bijzondere architectuur: men heeft geen flauw idee waartoe het bouwwerk heeft gediend.

Sarlat is in de 19e eeuw door de vooruitgang in tweeén gesneden: de Rue de la Republique bracht zoals in zoveel steden de nieuwe tijd: een paardentram er door heen en Sarlat was ontsloten. Daar bleef het dan ook bij: aan de weerskanten van wandelt u door de middeleeuwen. Wanneer u naar de stadsranden toeloopt, ontdekt u vanzelf de stadsmuur in de huizen en vindt u de oude torens van de stad terug in de muren.

Naast toeristische trekpleister is Sarlat ook het winkelcentrum voor de hele regio. Alle landelijke supermarkten hebben hier hun vestiging. Voedsel en delicatessen te over, evenals tal van exquise regionale producten als notenolie, liqueurs de fruits, foie gras, enzovoorts. De stad kent veel antiekwinkels (wel duur). Veel kunst en kunstnijverheid (artisanal) op straat. De talloze restaurantjes en cafés met hun terasjes op straat maken het leven hier aangenaam.

sarlat straatje

In juli en augustus is Sarlat in de ban van het theaterfestival, dat ieder jaar weer veel plezier op tal van podia in de stad brengt. In deze maanden is het er ook erg druk, in het bijzonder op zaterdagen wanneer er markt is in de stad. De grote drukte is te vermijden door 's ochtends heel vroeg op pad te gaan: de allochtonen beheersen dan nog het straatbeeld - het straatje naast het stadhuis naar boven biedt toegang tot een onvervalste boerenmarkt. Het is Markt op zaterdag en dinsdag.

En wat kunt u er meer doen....

Stadswandeling, gedurende het toeristisch seizoen zijn er tal van activiteiten in de stad - u vindt dit overal aangekondigd op elektronische borden. Theaterfestival in juli-augustus (samen met het festival van Avignon tot de oudste en meest gerenommeerde festivals van Frankrijk. Direct buiten de stad vindt u allerhande avonturenparken, tennisbanen, golfterreinen en paardrijdmogelijkheden en waterpret in de rivier de Dordogne.

Slapen

Slapen: zie hotels bij Sarlat, zie campings bij Sarlat.

Hieronder vindt u de dorpen beschreven die binnen 20 autominuten van Sarlat liggen en deel uitmaken van het kanton Sarlat

PROISSANS

proissans

Het dorpje Proissans dateert uit de gallo-romeinse periode. Maar daarvan rest nu niets meer dan een schaars spoor.

In de gemeente staat nog een oud kasteel, het Château de La Roussie uit de 15e en de 17e eeuw, een herenboerderij, het Manoir du Cluzeau uit de 16e eeuw en de toren van het Manoir de Langlade, evenals de duiventil uit de 17e eeuw.

De kerk is in de 19e eeuw op de oude muren van zijn voorganger gezet en verder biedt deze gemeente een mooi uitzicht over de vallei van de Enea op de N704.

Zoals te doen gebruikelijk leeft men hier van de landbouw en houden ze hun jaarlijks feest op de eerste zondag van september. Ook in januari en november kun je er terecht voor een jaarlijks festijn; de jaarmarkt.

MARQUAY

Marquay

Marquay is een rustig dorpje, prachtig gelegen op een heuveltop. U kunt hier nog proeven aan het dorpsleven van vroeger, dankzij het café annex winkeltje op een van de twee dorpspleintjes.

marquayVeel dorpen in de Perigord hebben in de afgelopen decennia te lijden gehad onder 'de trek naar de stad'. Had vroeger ieder dorp tenminste een bakker en een café - tegenwoordig moet men voor de boodschappen in ieder geval naar de stad. Zoniet in Marquay. Hier is het nog een beetje als 50 jaar geleden. Iedere ochtend (voor het werk) en iedere middag (voor het eten) loopt het dorp èn het café even vol, net als vroeger. Eenmaal per jaar is er het dorpsfeest: op de eerste zondag in augustus, maar soms is het ook de tweede zondag...

Het dorp heeft haar wortels in de tiende eeuw. Een oude Romaanse kerk getuigt daarvan. Rond de kerk lopen een viertal steegjes binnen een lager gelegen rondweg. Naast dorpsdialogen en de activiteiten op de jeux de boules-baan, valt hier niet veel te beleven. En da's tegeljkertijd de charme: de landelijke rust is heerlijk en het is nog geen tien minuten rijden naar Les Eyzies of Sarlat, die beiden in het hoogseizoen heel wat drukker zijn.

Maruqay is een prima uitvalbasis voor wandelingen. Binnen de gemeentegrenzen vallen de vallei van de Beune, de ruïne van Commarque, de Cap Blanc, de vallei van de Petite Beune, het dorpje zelf, het Chateau de Puymartin en les Cabanes de Breuil. Naast Sarlat bent u ook in een oogwenk in Les Eyzies met al z'n prehistorische grotten. Zwemmen kan even buiten het dorp, in het dichtbijgelegen Tamnies

Slapen in Marquay

Zie Hotels in Marquay. Er is geen camping. Gites en chambres d'hotes zijn er her en der.

Tamnies

tamnies

Tamniès is een zustergemeente van Marquay. Gelegen bovenop een heuvel biedt dit rustige plattelandsdorpje een prachtig uitzicht rondom, een aantal mooie wandelroutes en een meertje met strand aan de voet van de heuvel.

Verder? Verder niet veel - maar dat kan genoeg zijn hoor. Met warm weer is zo'n meertje iedere dag verlokkelijk, op de vallei van de Beune raak je eigenlijk uitgekeken en... er zijn toeristische attracties volop in de nabije omgeving Sarlat en Les Eyzies.

Daarnaast beschikt Tamnies wat aanlokkelijke accomodatie (gites bij de boer en twee campings (één bij het meer en één bij de boer) en zo heb je een aardig vakantieplaatsje. Bovenop de heuvel, in het dorp, bevindt zich nog een aardig restaurant met een prachtig uitzicht.

Slapen in Tamnies

De twee campings: Le Pont de Mazerat (05 53 29 14 95) en Camping à la ferme de La Catie (05.53.29.68.78). Het hotel heeft de naam Hôtel Restaurant Laborderie ** (05 53 29 68 59). Verder vindt u er een viertal gites en/of kamerverhuurders

Kamperen in Tamnies

Saint André d'Allas

saint andré d'allas

St André d'Allas is een plattelandsgemeente zonder eigenlijke kern. Het gebied dat het bestrijkt is mooi, bossen afgewisseld met velden en het grenst aan de stad Sarlat. De grootste trekpleister in deze gemeente wordt gevormd door de Cabanes de Breuil.

Overal in de Dordogne treft men deze typische, rondgestapelde, cabanes aan maar het mooist zijn die van Breuil: een gefortifieerde boerderij waarbij een aantal cabanes aaneen gesmeed zijn tot de schuren van deze boerderij

st andreDe oorsprong van de Perigordijnse cabanes is nog immer niet duidelijk. Zoöok niet bij de eigenaren van de cabanes de Breuil, die sinds een jaar of tien de boerderij toeristisch exploiteren. Ze hebben de geschiedenis van de plek achterhaald tot 1450 - maar of deze merkwaardige cabanes er toen ook al stonden...
De huidige bewoners zijn nu in ieder geval blij dat hun ouders destijds niet de bulldozer over de hutjes hebben laten gaan - ze zijn immers een stuk minder handig dan een grote schuur van golfplaten en beton - want ze verdienen tegenwoordig een aardige cent aan de bezoekers van deze aardig gelegen oude boerderij.
Verder vinden we in St André d'Allas talloze prachtige landhuizen kastelen en andere 'heerlijkheden'. Boussieyral was in de middeleeuwen al het lustoord voor de bisschoppen van Sarlat: die het graag verruilden voor de stadse perikelen van Sarlat. .

Beynac et Cazenac

beynac

Beynac is eigenlijk verplichte kost, wanneer u naar de Dordogne gaat. Eén van de mooiste plaatsen van Frankrijk. Het dorp onder de hoede van het pachtige kasteel is tegen een stijle klif opgebouwd waarop het indrukwekkende kasteel de omgeving regeert. Op de heuvel aan de overkant ligt het kasteel van Cazenac, de twee kastelen leenden hun naam aan de gemeente.

Samen met Biron, Bourdeilles en Mareuil vormde Beynac eens één van de vier baroniën die de Perigord bestuurden in opdracht van de Graaf der Perigord. Het was een indrukwekkende Donjon en trok de nodige aandacht. Zo rond het jaar 1100 wordt er voor het eerst over dit kasteel geschreven: de baronnen waren zo machtig en wreed dat iedereen vreesde voor de lieden uit de duivelsark aan de Dordogne.

baynacIn 1214 wordt het kasteel voor het eerst veroverd door Simon de Montfort - en bleek dat het niet de onoverwinnelijkheid bezat. Tijdens de honderjarige oorlog is het kasteel (en de baronnen) gelieerd aan de Franse zijde. Uiteindelijk valt het kasteel door huwelijk van de laatste erfgenaam, een meisje van drie jaar, in de handen van de heer Pons de Commarque. Deze Pons verdreef de Engelsen uit Sarlat en omgeving en vestigde in 1370 , 1380 zijn heerschappij in de Dordogne Deze adelijke familie struint nog immer over de adelijke velden van europa en het ouderlijke kasteel van Pons is thans een romantische ruïne in de buurt van Marquay. Het heeft overigens de nodige gelijkenis met Beynac.

Bijzonder aardig aan het kasteel van Beynac is dat het redeijk authentiek weergeeft hoe kaal het leven in de middeleeuwen geweest moet zijn én hoe het leven rond de burcht geordend was: het aanpalende dorp staat nog immer overeind. Vanzelfsprekend trok een kasteel heel wat mensen aan die in de luwte van het slot bescherming zochten. In vele gevallen stonden rond die kastelen houten verblijven die de tand der tijd niet konden weerstaan - hoe anders bij het (stenen) Beynac.

Beyanc

Slapen in Beynac & Cazenac

Het plaatsje kent een flink aantal hotels. Ook treft u er twee campings en wat Gîtes, en chambres d'hôtes.

Vezac

vezac

Vézac is een klein dorp (600 inwoners) in het midden van de Périgord Noir. Het dorp ligt aan de oevers van de Dordogne en biedt een uitzonderlijk uitzicht op de vallei van de Dordogne en de kastelen van Beynac, Castelnaud, Marqueyssac, Malatre en Fayrac.

Ook de tuin van Marqueyssac is dichtbij. Het dorp biedt natuurlijk strandjes aan de rivier, u kunt er goed vissen, kano’s huren paardrijden en in het seizoen zijn er theatervoorstellingen en concerten op de binnenplaats  van de prachtige kerk (12e eeuw) van Vézac. Het dorpsfeest vindt plaats op de laatste zaterdag in juni rond het vuur van st Jan. U kunt er ook nog verder paintballen en tennissen

Vitrac

vitrac

Vitrac bestaat uit twee delen: de ´haven´ en de ´bourg´ vlakbij de rivier de Dordogne. 'Een ideale  locatie om een vakantie door te brengen', zo vinden ze er, dichtbij het water en dichtbij tal van toeristische trekpleisters  als Sarlat, Domme  en Les Eyzies: de eerste twee trekpleisters liggen op een steenworp afstand en de mooie rivier de Dordogne en de eromheen vallei aan je voeten

vitrac rotsWanneer u uit het dorp vertrekt naar Souillac ziet u het chateau de Montfort – mooi verlicht, dat wel maar niet te bezichtigen: privébezit van een oliesjeik.
Onderaan de weg is een point i waar u zich verder kunt laten informeren over wat er allemaal van doen is in deze streek en u bij welke boer u kunt overnachten: er zijn hier heel veel chambres d’hotes. Overigens zijn de huisjes onderaan het chateau de Montfort ook een aanblik waard: mooie leistenen daken. Verder vindt u in deze gemeente nog drie kastelen (allen privébezit), leuke oude hutjes en prachtige vergezichten.

In de onmiddelijke omgeving kunt u vliegen (Domme aerogare), golfen, paardijden, en wandelen. De rivier biedt natuurlijk het kanoën en andere vormen van waterpret

La Roque Cageac

la roque cageac

La Roque-Gageac behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk. Officieel. Nummer drie, jawel. En da's terecht - maar ook een beetje jammer, want sinds ze dat weten, hebben ze ook opgeruimd en is het stoffige er een beetje vanaf. En dat stoffige kan ook héél charmant zijn hoor. Maar goed, wat overblijft is ook zeer de moeite waard.

Het dorp is gebouwd aan en op een rechtomhoog stekende rotswand. De huizen lijken wel een onderdeel te vormen van de rotswand. Dit dorp was in de middeleeuwen toch een heuze stad waar de bisschoppen van Sarlat hun zomerhuis hadden. De rivier zorgde voor de haven en handel.

Slenter maar door de straatjes an dit prachtige dorp en voel en ruik de Dordogne ten voeten uit. De stenen en planten hebben hier een bijzondere kleur en geur. In het dorp zijn verschillende mooie gebouwen te bewonderen. Besteed ook even aandacht aan de vegetatie: afwijkend door de hoge rots die de warmte in het dorp houdt.

panorama

Een beetje zijdelings van het dorp bevindt zich nog het kasteeltje la Malaterie. Neem de tijd voor een wandeling in le Roque Gageac, maar nog beter: neem de tijd voor nog een paar wandelingen meer: de omgeving is er echt naar. Bekijk bevoorbeeld het Manoir de Tarde (patriciërshuis van een vooraanstaande familie in de Dordogne) en de rivier & de omgeving - ga omhoog voor verschillende spectaculaire uitzichten.

Wat kunt er verder doen?

U kunt hier een Ballontocht boeken, de rondvaartboot over de Dordogne (Gabares Norbert) nemen, Kanovaren of een mooie stop maken in een fietstocht (bijvoorbeeld Les Eyzies - Le Roque Gageac of Sarlat - Le Roque Gageac (reken voor beide één dag fietsen ca 40 km met 800 meter hoogte verschil).

Slapen? Geen probleem!

Genoeg plaats om te overnachten in dit mooie dorp: **Hôtel Le Périgord (05 53 28 36 55), Hôtel Restaurant Gardette (05 53 29 51 58), La Belle Etoile (05 53 29 51 44), Bourmier Gardette Béatrice (05 53 29 51 58) of Carrier Gaston (05 53 29 51 63). Er zijn maar liefst 4 campings en volop gites

St Vincent le Paluel

saint vincent de paluel

Het dorpje van Saint Vincent le Paluel kent een landhuis uit de vijftiende eeuw dat staat op de fundamenten van een dertiende eeuws kasteel van Margerita Van Turennes

Welhaast vanzelfsprekend treffen we er ook weer een Romaans kerkje uit de dertiende eeuw. Even ten zuiden van het dorpje vinden we verscholen tussen de bossen de groter ruine van het kasteel van le Paluel. Dit kasteel, dat vernietigd lijkt te worden door de planten, dateert uit de veertiende eeuw en is in 1944 in de brand gestoken door de Duitse soldaten.

In dit plaatsje wonen 250 mensen verspreid over 700 hectaren: men loopt elkaar niet in de weg en dus kunnen we spreken van vredige plattelandsgemeente die wordt doorsneden door het visrijke riviertje de Enéa en waarvan de vallei tot beschermd landschap behoord. Voor de boodschappen en de diensten reist u af naar het nabijgelegen Sarlat. Maar voor antiek kunt u in Malevergne (winkel) terecht. Dichtbij ligt hier het Forêt des Ecureuils (avonturenpark).

Ste Nathalène

sainte nathalene

St Nathalène is een kleine 'bourg' met niet meer dan 480 bewoners. Het is gelegen in het rustige achterland van Sarlat. Anderen zouden zeggen: een buitenwijk van Sarlat. het dorp heeft een camping en op het grondgebied vinden we de Moulin de la Tour.

in de 16e eeuw was de vallei van de Dordogne bedekt met molens. Met name voor het maken van notenolie. De moulin de la Tour (16e eeuw) is een van de weinige molens die deze gouden tijd van de molens heeft overleefd. Jean-Pierre Bordier, de molenaar toont u graag de werking van deze molen, waarvoor slechts het beekje de Énéa, volstaat.

Marquillac St Quentin

marquillac st quentin

Marcillac St Quentin is een plattelandsgemeente achter de bourg van Tamnies. Behalve het vliegveld van Tamnies (hooggelegen grasveld waar u wel een ULM kunt huren) biedt het dorp drie campings.

En veel meer dan bos en landbouw heeft het dorp u niet te bieden. Maar ook dat heeft zo z'n charme....

 

 

 


Highslide JS
 

 

 

 

 

 

© Copyright Dordogne-vakantie.nl